Verdidebatt

Kultur­rådet merker trenden

Det er ikke statlige støtte­ordninger som har drevet frem tematrenden hos festivaler og festspill.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Lørdag skrev Vårt Land om hvordan norske kulturfestivaler og festspill de siste årene er blitt opptatt av å samle kunsten rundt bestemte tema. I tillegg til dette, har omfattende «verbalprogram» inntatt programmene.

– Festivalene kjemper i dag for å legitimere at de har en samfunnsrelevans, sa Johan Tønnesson ved Universitetet i Oslo som en av forklaringene på utviklingen.

Ikke krav

Det er gjennom Kulturrådet at den statlige støtten til norske festivaler og festspill i dag kanaliseres. Også Kulturrådet merker seg at festivalene er blitt mer opptatt av å kuratere programmene sine. Men de avviser at det er deres kriterier som driver frem trenden med å bestemme tematiske overbygninger for festivalene.

– Trenger man dette for å nå opp i kampen om midler hos Kulturrådet?

– Kulturrådet har ingen særskilte kriterier for å skape programprofil for musikkfestivalene, svarer Preben von der Lippe, fagansvarlig for musikkseksjonen i Kulturrådet.

LES OGSÅ: Ord har inntatt kulturfestivalene. Stoler de ikke nok på kunstens eget språk?

Publikumstillit

– Festivalene arbeider vel først og fremst for å gjøre seg attraktiv for publikum og kunstnere, og i denne sammenhengen er det klart at festivalene tar mange ulike grep for å gjøre programprofilen tydelig, kunstnerisk interessant og relevant, mener han.

Kulturrådet merker seg at festivalene jobber mye med å bygge tillit og skape interesse hos publikum:

– Vi opplever at det er økt oppmerksomhet om betydningen av å skape interessante program, av betydningen av festivalenes engasjement og kunnskap, og evne til å skape anerkjennelse av festivalen selv, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt