Under falskt flagg
NRK krenker det vakreste som er ment å være mellom en mann og en kvinne ved å gjøre det til underholdning i påskudd om at dette er naturlig og et motsvar til pornografi.
Line skammer seg over sin egen kropp, og opplever at skammen står i veien for å leve det livet hun ønsker seg. «Skam er opplevelsen av egen uverdighet, og den snakker man ikke gjerne om», skriver Finn Skårderud i Tidsskrift for norsk legeforening (2001). Skårderud påpeker også at skam reduseres når vi snakker om det skamfulle.
Det er prisverdig at NRK ønsker å presentere verktøy til å snakke om hva som hindrer oss i å være trygge i vår egen kropp. Men dersom NRK ønsker å hjelpe kommende generasjoner, er det årsaken til uverdigheten som må granskes. Line fikser kroppen jobber lite med å leve med det uperfekte. I episoden om pupper kommenterer en kvinne hvor lite det hjelper for innsiden å fikse det ytre. Det poenget lar Line passere i stillhet.
Kjærlighet leger. Kjærlighet, til seg selv eller andre, er selve nøkkelen til å forebygge skam. Kjærlighet har egenskaper som ikke kan tilegnes gjennom en bok eller forskning, den må leves og erfares. Filmer, musikk og fortellinger bygger på håpet om kjærlighet og håpet om å bli akseptert. Skam gjør at man isolerer seg. Et tillitsfullt fellesskap med andre bygger ned skam. Line representerer en hel generasjon som vil fikse ting alene, ofte uten å ha forutsetningene til å kunne gjøre det. Som voksne beklager vi vår manglende evne til å modellere kjærlighet.
Bestill abonnement her
KJØP