Verdidebatt

Snakk om Gud

Håvard Nyhus skriver i en kommentar onsdag 19. juli om apologeter som tar på seg for store sko når de prøver å komme Gud til unnsetning. Han nevner ny-oppstartede Veritas-forlag og boken Grill en kristen – svar på 20 vanskelige spørsmål, som jeg er redaktør for, som potensielle steder hvor apologeter kommer med tomme ord i feil tid, slik som vennene til Job gjorde.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kan vi komme Gud til unnsetning? Det opplagte svaret på dette er, nei, det er alltid Gud som kommer menneskene til unnsetning. Men jeg tror ikke Nyhus har rett når han setter opp dette som definisjonen på apologetikk eller trosforsvar. Bakgrunnen for boken vår er at ungdommer stiller spørsmål til kristen tro og spørsmål om hvem Gud er. Vi som driver kristent ungdomsarbeid ser at det er et enormt behov for å ta tak i disse spørsmålene. Av spesielt to grunner: 1. Å ta spørsmål på alvor er å ta mennesker på alvor. 2. Vi tror at Gud ønsker å nå ut til hele verden med de gode nyhetene om at han vil være sammen med oss. Dette er utgangspunktet for apologetikken.

Er det okei å gi et svar når folk lurer på hvem Gud er? Når mennesker lurer på om Gud finnes så er vi faktisk ikke overlatt til det absurde for å få svar. Gud har ikke gjort seg utilgjengelig. Han har blant annet gitt oss Bibelen, nattverden, skaperverket, godhet, tanken, stillhet og erfaringer med Den hellige ånd som møtepunkter med ham. Han har også valgt å kommunisere seg selv gjennom mennesker. Gjennom ord, skriftlig og muntlig (som Apostlenes Gjerninger er et eneste stort eksempel på). Med den tidlige kirke som forbilde vet vi at kristne ikke bare kan, men er kalt til, å svare på spørsmål om hvem Gud er.

Men kan vi gi dårlige svar? Ja, det kan vi absolutt. Og jeg vil takke Nyhus for en god påminnelse om at for apologeter er det viktig å plukke fram Jobs bok med jevne mellomrom. Det er en stor fristelse å si mer enn man har belegg for, og å tro at man har enda større innsikter enn man har. Selv om Gud har gjort seg tilgjengelig, så er Gud også alltid større og dypere. Vi mennesker er virkelig begrenset i vår kunnskap. Noen ganger har det beste, og mest ærlige, svaret tre ord: «Jeg vet ikke.» Eller det er en handling, som Nyhus påpeker: å være en venn som er lyttende tilstede midt i det vonde, og aksepterer at det ikke finnes et svar vi kjenner.

Boken, hvor jeg sammen med 19 andre skribenter har gitt korte svar på noen store spørsmål ungdom stiller, har garantert forenklet noen temaer og problemstillinger. Men boken er heller ikke ment å være «det endelige svaret», men snarere en invitasjon til å starte en søken inn i noen av livets største og mest avgjørende spørsmål. Jeg håper den blir en av mange initiativer til å ta spørsmål, livet og kristen tro på alvor i årene som kommer.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt