Verdidebatt

Hva sier Bibelen om hverdagens moralske utfordringer?

Jeg håper med dette å flytte kristenfolkets hovedfokus fra underlivet til hverdagslivet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hjemme: Håndverkeren blir aldri ferdig og møter stort sett ikke opp. Hva er kristen holdning til dette? Skal jeg bare godta det? Bibelhenvisninger som kan gi meg veiledning?

I butikken: Boksen med hermetiske tomater er billig. Hvor er informasjonsplakaten der det opplyses om at produktet er billig fordi tomatene er høstet av illegale immigranter med fjorten timers arbeidsdag?Hva gjør jeg? Bibelhenvisning? Skal man godta at varer er rimelige  uten at det opplyses hvorfor?

Jeg kjøper en pakke iskrem. Vel hjemme oppdager jeg at isen er veldig mye mindre enn ytterpakningen. Hva sier Bibelen? Skal man godta å bli lurt?

På veg til jobb: Jeg passerer elleve tiggere. Hva gjør jeg? Jeg kan ikke gi til  alle. Om jeg stanser for å si "hei!" blir det oppfattet som at jeg er i ferd med å ta fram penger. Hvilken rettesnor gir Bibelen?

På jobb: Jeg er ferdig halv fire. Skal jeg tilby meg å jobbe en time lenger, for at det skal bli mindre arbeid for neste skift? Skal jeg gjøre det gratis? Er det moralsk feil å gå hjem på slaget halv fire?   Jeg pleier bare å si "Ha det" og gå. Kvinnelige kolleger sier noe a la: "Ja nå tror jeg faktisk nesten at jeg kanskje kunne begynne å tenke på å dra hjem, hvis det da ikke  blir for mye å gjøre for kveldsvaktene. " Er dette mer moralsk riktig? Er det ubibelsk å bare gå når arbeidstiden er over? Hvilke skriftsteder er aktuelle?

Den kristne, forståelsesfulle legen har lagt inn en pasient, som da har svær angst og hoster særdeles mye.  Han blir liggende noen dager. Men idet trygden tikker inn på kontoen hans, står han opp, er plutselig frisk og tar taxi til ølbutikken. Hans motiv er åpenbart å få gratis mat og en ren seng noen dager. Dette mønsteret gjentar seg. Handler legen etisk riktig? Hva skal jeg si, og til hvem? Bibelens syn på dette?

Etter  kveldsjobb fredag og lørdag:Jeg ser kvinner på vei ut på byen. De har ofte minimale klær , som i tillegg er for små i størrelsen. Skal jeg mene noe om det? Hva  vil disse kvinnene oppnå? Det er kanskje ikke samtaler om f.eks det kommende stortingsvalget som er det mest alminnelige temaet med en slik påkledning. Bibelhenvisning? At  jeg som mann skulle bli særskilt kåt av deres påkledning, for ikke å si avkledning, er totalt feil. Jeg synes det er påtrengende, ekkelt og jeg synes synd på dem. Hvor er den kristne debatten som kan nyansere synet på nakenhet?  For det er visst nærmest livsfarlig, spesielt seint om kvelden. Da skrus nemlig mannens seksualdrift på, ifølge min kristne skolering. Bibelhenvisning ?

På kirkekaffe: Det brukes rikelig av sukker, kakao og kaffe i kristen sammenheng. Alle tre produkter er i stor grad produsert av medmennesker som har slavelignede arbeidsforhold. Kakaohøsterne hentes lengre og  lengre inne i jungelen. De beste er de som verken kan engelsk eller fransk. For da klarer de ikke å orientere seg om lover og rettigheter. Skal jeg bare godta dette? Hva sier Bibelen? Burde jeg lage informasjonsposters om arbeidsforholdene på sukkerplantasjene?

Dette er bare noen få av alle de utfordringer dagliglivet gir oss.

Jeg håper med dette å sette i gang en større debatt, med mange og lange innlegg, høy temperatur og rikelig med Bibelhenvisninger. Jeg håper å flytte kristenfolkets oppmerksomhet fra underlivet til dagliglivet.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt