USAs mislykkede Cuba-politikk

USAs politikk overfor Cuba har vært en fiasko fra 1959 og til denne dag.

I USA lurer frykten for verdenskommunismen fortsatt i krokene. I alle fall hos «de gamle gutta» i eksilmiljøet i Miami, skriver Jon Magne Lund. Disse to feirer Fidel Castros avgang i 2008.
Publisert Sist oppdatert

Det var stas å bo på ærverdige Hotel Nacional i Havanna da jeg besøkte­ Cuba for en måned­ ­siden. Litt loslitt, men med en aura som ledet tankene tilbake til filmen Gudfaren 2. Der var de samlet til nyttårsfeiringen 1958/59, president Batistas fremste menn og en gjeng mafiabosser fra USA, i tillegg til andre rikfolk. Men nyttårsfesten ble avsluttet av revolusjonen som feide Batista-regimet på sjøen. Selv kom han seg unna i et ventende privatfly med kofferter fulle av penger, noen sier mange titalls millioner dollar.

Mange mener Fidel Castro og hans menn var inspirert av kommunismen da de kom til makten. Det er ikke riktig. Revolusjonen var i utgangspunktet nasjonalistisk, ikke kommunistisk. Det poengterte Fidel da han i 1959 reiste rundt i USA for å forklare revolusjonen. Han fikk en flott mottagelse overalt, og gjentok og gjentok at de ikke var kommunister. Møtet med visepresident Nixon var imidlertid ingen suksess, og resten er historie: CIA-støttede eksilcubanere forsøkte i april 1961 å invadere Cuba, i Grisebukta, men led et fryktelig tap. Batistas menn fant minimal støtte i folket.

LES MER: USA og Cuba starter historiske forhandlinger

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP