Verdidebatt

Ser kirka konsekvensene?

Når Paulus kirke holder nattåpent for fattige og hjemløse håper jeg de har spurt seg selv om de har den nødvendige kompetansen til å ta slike beslutninger.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ingrid Vik

Religionshistoriker, forfatter og spaltist i Vårt Land

Mellom vaiende trekroner og rustne takmøner ser jeg kirke­spiret på Pauluskirken fra kjøkkenvinduet her på loftet på Grünerløkka. En kirke med lange ­tradisjoner for dialog og varm diakoni.

I februar i år besluttet menighetsrådet i Paulus at de ville holde nattåpent for fattige og hjemløse. Da jeg hørte om tiltaket, ble jeg nysgjerrig. Hvordan fattes slike beslutninger? Tar kirken dem på egen kjøl, eller tar de med noen på råd? For det er komplekse spørsmål et lite menighetsråd må tenke på når det fattes beslutninger med potensielt store ringvirkninger.

Folkerik bydel

For de som ikke er lommekjent, er Grünerløkka bydel plassert i Oslo indre by, øst for Akerselva. Her bor det flere mennesker enn en i middels norsk by, omlag 61.000 innbyggere. Det er en sammensatt befolkning med et høyt antall lavinntektshusholdninger. Her finnes 1.300 sosialboliger, mye rus og psykiatri og stor barnefattigdom. Bydelen rommer dessuten tunge institusjoner, blant annet ett av byens største rusmottak. Du vet, sånne institusjoner som mange lokalsamfunn protester mot når politikerne tar beslutninger om lokalisering, men som beboerne på Løkka vet hører hjemme i bybildet.

Vanskelige spørsmål

Likevel er det mange problemstillinger i kjølvannet av Pauluskirkens beslutning. Spørsmål som jeg tror kirken også bør stille, og som de kanskje alt har gjort. Vanskelige spørsmål, fordi det handler om de mest sårbare i samfunnet. Hva tenker for eksempel ­kirken om at Birkelunden i enda større grad blir et tilholdssted for bostedsløse? Det er et spørsmål som lokal­administrasjonen må forholde seg til, slik at man treffer de nødvendige tiltak. For ­håndtering kreves, og kirken har trolig verken ressurser eller kompetanse til det.

Jeg spør lærere, foreldre og en tidligere politiker om hva de tenker. Det er bra med en raus kirke, mener en lærer. Men det må settes inn i en sammenheng. Er det for eksempel sikkert at Tøyen og Grünerløkka er de beste stedene for slike tiltak, gitt at byrådet ønsker å motvirke opphopning av fattigdom og nød i noen utsatte ­bydeler? En annen lurer på om kirken har vært i kontakt med smittevernkontoret om håndtering av sanitære utfordringer som oppstår når 100 mennesker skal dele kirkens sikkert svært begrensede fasiliteter. Hun lurer også på om kirken uten videre kan ta slike beslutninger, om de er faglig og profesjonelt satt opp for dette. Og hvem bør de i så fall involvere?

LES OGSÅ: Terje (71) har mistet holdepunktet i koronakrisa: – Trist at det skulle ende sånn

Må vi rydde opp?

Den siste jeg snakker med er lokalpolitiker og tidligere bydelsutvalgsleder på Løkka gjennom flere år, Per Østvold (SV). Han kjenner bydelens indre liv bedre enn de fleste, en bydel med mange skjulte utfordringer for de som kommer hit for å shoppe, spise lunsj ­eller feste. Han synes at det er positivt med en kirke som tar modige valg, at den tør å utfordre politikken. Men slike tiltak som vi her snakker om, må skje gjennom dialog mellom kirken, bydel og politikerne, mener han: «Kirken må snakke med bydelsleder og -politikerne. Ikke gjøre ting helt alene.» Man risikerer at det tas beslutninger som kirken ikke selv ser konsekvensene av, og som bydelspolitikerne i etterkant må bidra til å rydde opp. Det var for eksempel situasjonen i 2012 da Sofienberg kirke tillot fattige tilreisende overnatting på området, men hvor situasjonen kom ut av kontroll.

Forankring og faglighet

Ja, vi trenger trygge varmestuer. Og vi trenger pådrivere for å etablere disse. Men to må minst to ting være på plass i tillegg til et varmt, bankende hjerte; nemlig forankring og faglighet. Kanskje har kirken allerede stilt de samme spørsmålene, tatt de nødvendige kontaktene. Hvis ikke er det fortsatt ikke for sent.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt