Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland foreslår 2000 kroner i bot for å ikke stille på foreldremøter og elevsamtaler. Forslaget handler om å straffe foreldre som gjentatte ganger ikke møter på foreldremøter og elevsamtaler.
Foreldre som ikke møter til foreldresamtaler og elevsamtaler er et samfunnsproblem. Bjuland har derfor rett i at barn og ungdoms dannelse og oppdragelse ikke kan være skolens ansvar alene. I debatten om ungdomsvold og ungdomskriminalitet er det derfor, som KrFU-lederen sier, helt rett å ansvarliggjøre foreldrene.
Sammensatte årsaker
Problemet med Bjulands utspill er selve forslaget om bøtelegging av foreldre som ikke møter opp. Som leder av Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) Ståle Kalkvik sier, er det mange og sammensatte årsaker til at foreldre ikke møter opp. Det spriker mellom så ulike årsaker som arbeid, familieforhold og språkproblemer.
Målet må jo være at ungdommer som begynner å falle utenfor, skal hentes inn igjen i fellesskapet, få dannelse og utdannelse på lik linje med sine medelever. I den dugnaden trenger skolen kritisk hjelp av foreldrene
Han påpeker også at det er snakk om en svært liten gruppe som ikke deltar på foreldremøter og elevsamtaler. Det er en kjent sak at foreldre med dårligere norskkunnskaper ofte har utfordringer med å delta. Det er da snakk om foreldre med innvandrerbakgrunn, selv om denne gruppen ikke er alene om å utebli fra foreldremøter og elevsamtaler. Også aleneforeldre i tøffe turnusjobber blir straffet av forslaget. Sykepleiere, jordmødre, brannfolk, politifolk og andre uten kontorjobb 9–4 risikerer å bli rammet av forslaget.
Dugnad mellom foreldre og skole
Spørsmålet er om Bjulands forslag om bøtelegging vil bidra til at flere deltar. Det er det liten grunn til å tro. Tvert imot vil bøtelegging av foreldre som ikke deltar kunne føre til mer konflikt mellom skole og hjem, og mer stigmatisering og avstand. Det kan dermed bli et tiltak som skaper flere problemer enn det løser.
Bjuland har rett i at foreldre i større grad bør ansvarliggjøres når barn og ungdom ikke klarer å oppføre seg på skolen. Da handler det nok mer om kunnskap, dialog og tilstedeværelse, enn om bøter og straff. Målet må jo være at ungdommer som begynner å falle utenfor, skal hentes inn igjen i fellesskapet, få dannelse og utdannelse på lik linje med sine medelever.
I den dugnaden trenger skolen kritisk hjelp av foreldrene.