Leder

Når kirken blir partipolitisk

Når kan kirkeledere mene noe om hva folk bør stemme?

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Tyske biskoper har advart mot å stemme på Alternative für Deutschland. Det er ikke ofte kirkeledere uttaler seg konkret om partipolitikk.

Vi må gå ut fra at alle kristne mennesker, også kirkeledere, stemmer på det partiet de tror Jesus ville ha foretrukket dersom han hadde levd i et demokrati. Hvorfor stemmer så kristne på vidt ulike partier? Fordi kristendommen er en religion som ikke inneholder noen spesifikk politikk. Den kristne etikken er mangfoldig og kan spille en rolle i mange ulike politiske retninger og ideologier. Dette vet kirkeledere, og derfor snakker de sjelden om partipolitikk. Det kan skyve folk bort fra evangeliet.

Spørsmålet for en kirkeleder er ikke hva Jesus ville stemt, men hvorfor han eller hun skal si sin mening om det offentlig

Hvorfor tale?

Spørsmålet for en kirkeleder er dermed ikke hva Jesus ville stemt, men hvorfor kirkelederen skal si sin mening om det offentlig.

I europeisk, og spesielt tysk, historie har kirkene blitt kritisert for sin unnfallenhet under andre verdenskrig. Hvorfor protesterte de ikke mot Hitlers vanvittige antisemittisme? Hvorfor tok de ikke til orde mot det autoritære og brutale?

Etterpåklokskapen gjør antakelig dagens tyske kirkeledere mer villige til å trykke på alarmknappen. Når tyske katolske biskoper nå advarer mot det høyreorienterte partiet AfD, er det med historien i mente.

Symbolsk betydning

Folk har en tendens til å gjøre som de vil og stemme som de vil, uavhengig av hva biskoper sier. Det viktigste arbeidet kirker gjør, skjer ikke på nasjonale talerstoler, men i konkrete handlinger og ord i lokalsamfunn. Og det gjelder enda mer i dag enn på 30- og 40-tallet.

Vi kan ikke vite om tidligere tiders kirkeledere ville endret historien om andre verdenskrig dersom de hadde protestert tidligere og med mer kraft. Og vi kan ikke vite om uttalelsen fra dagens tyske biskoper påvirker utfallet for AfD.

Poenget med å uttale seg er dermed ikke realpolitisk, men symbolsk. For Den katolske kirke i Tyskland er spørsmålet ganske enkelt om de kan tåle å se tilbake på en historie der de nok en gang tiet, når de er overbevist om at Jesus ville ropt ut sin protest.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder