Leder

Viktig politianmeldelse

Det var viktig at Sumaya Jirde Ali politianmeldte Atle Antonsen for hatytringer.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Tirsdag ble det kjent at Sumaya Jirde Ali politianmeldte Atle Antonsen for hatytringer. Hun skrev selv om hendelsen på sin Facebook-side. På utestedet skal Antonsen ha tatt kontakt med henne og blant annet ha sagt: «Du er for mørkhudet til å være her». Han skal også ha grepet fatt i henne. Det var flere vitner til stede som har bekreftet dette.

Fokus i media førte til at Antonsen i går la seg helt flat og ba om unnskyldning på sin egen Facebook-side. Her skrev han blant annet: «Unnskyld. Natt til 23 oktober i år var jeg på bar i Oslo med gode venner. Det som skulle bli en hyggelig kveld med øl og prat, endte i katastrofe. Det kan jeg takke én person for: meg selv».

En stor takk til Jirde Ali for at hun våget og tok belastningen med å anmelde

—  Vårt Land

Riktig å anmelde

Unnskyldningen fra Antonsen var både klar og tydelig. Men den burde kommet langt før Jirde Ali måtte gå til politiet og saken ble kjent i pressen. Det som særlig er graverende og trist med Antonsens drøye uttalelser er at Jirde Ali også tidligere har blitt utsatt for både trusler, hets og sjikane.

Det er vanskelig å vurdere hvor ektefølt Antonsens unnskyldning egentlig er, men det er uansett nå rettsvesenets rolle å sørge for rettferdighet i denne saken. Det var helt riktig av Sumaya Jirde Ali å anmelde Antonsen, og politiet har klokelig tatt saken på alvor.

Rasismen finnes hos oss

Rasismen finnes i vårt samfunn. Både saken til Bernt Hulsker og nå Atle Antonsen viser at det må tas nye oppgjør hele tiden. Rasisme er ikke en genetisk eller medisinsk tilstand, men hvilke handlinger vi viser overfor folk som er annerledes enn oss selv.

Uttalelsene til Atle Antonsen er hverken sjeldne eller nye i vårt samfunn. Slike hendelser har minoriteter måtte tåle til alle tider. Det nye er ikke at trakasserende og rasistiske hendelser skjer. Det nye er at minoriteter i større grad sier ifra og anmelder.

Modige Jirde Ali

Det er svært positivt at Jirde Ali nå får støtte i den norske offentligheten. Det er viktig fordi hun som ble utsatt har måttet tåle mye hets og trusler i Norge. Det er viktig at hun nå kjenner på støtten fra fellesskapet. Men det er også viktig at andre som blir utsatt for hets og trusler tør å si ifra og melde til politiet. Når de ser støtten Jirde Ali får, vil det bli noe enklere.

En stor takk til Jirde Ali for at hun våget og tok belastningen med å anmelde.


Vårt Land

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder