Leder

Ja, må det leve!

Så lenge mennesker kan gjøre vann til vin, kommer alkoholen til å forbli en faktor i samfunnet. Vinmonopolet begrenser skaden den kan ha.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

I disse dager fyller Vinmonopolet hundre år. Det er underlig å tenke på at alkoholpolitikken i Norge har vært svært annerledes enn i dag og kunne vært helt annerledes enn i dag. Vi har både hatt null regulering av brennevinsproduksjon (fra 1816) og også forbud mot kjøp og salg av brennevin (1917-27).

All forskning viser at begrensning av alkoholtilgangen også senker forbruket

—  Vårt Land

Begrensning er viktig

Nesten ethvert samfunn vi kjenner har en form for legitim rus, enten den er forårsaket av alkohol, hallusinogener eller transe. Det finnes en menneskelig trang til rus. Det kan man like eller mislike, men det gjør det naivt å tro at et samfunn kan forby alle typer rus.

Men ett sted må grensen gå. Fri flyt av rusmidler er en sikker predikator for store problemer, både på personlig og samfunnsmessig nivå. All forskning viser at begrensning av alkoholtilgangen også senker forbruket. Det er et ubetinget gode.

I Norge har ordningen med et statlig vinmonopol fungert nettopp begrensende på alkoholbruken. Alkohol er å få tak i, men ikke overalt og til enhver tid. I tillegg gjør ordningen at det er samfunnet som helhet som får nyte godt av det økonomiske overskuddet salget genererer. Også en solid beskatning på alkoholen fungerer på samme vis: Den er både regulerende og inntjenende.

To trusler

Det er to ting som truer monopolprinsippet. Det ene er at taxfree-kvotene er relativt høye: Man kan ta med seg fire flasker vin ufortollet inn i Norge. For folk som reiser mye, eller bor rett ved svenskegrensen, utgjør utenlandshandelen en betydelig del av deres alkoholinnkjøp. Imidlertid taper Norge bare skatter og avgifter på denne handelen, noen særlig innvirkning på tilgjengeligheten har den ikke.

Den andre trusselen ligger i Brussel. Under Vinmonopolets hundreårssymposium i Operaen nylig, uttalte regjeringsadvokat Fredrik Sejersted at det er tenkelig at EU-retten strammes inn, slik at et fortsatt norsk statlig vinmonopol kan ryke. Når internasjonal handelspolitikk får styre, spiller det ingen rolle hvor sterkt ordningen står i det norske folket.

Så lenge mennesker kan gjøre vann til vin, kommer alkoholen til å forbli en faktor i samfunnet. Vinmonopolet begrenser skaden den kan ha. Måtte Vinmonopolet leve i hundre år til!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder