Leder

Hvem kan redde Irak?

Det blir ikke demokrati av å fjerne en diktator. Nå trenger Irak likevel hjelp utenfra for å hindre at landet på nytt havner i borgerkrig.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Det er snart tjue år siden USA rykket inn i Irak for å avsette diktator Saddam Hussein. Målet var å gjøre landet til et vestvendt og demokratisk land. Resultatet ble et land i kaos dominert av Iran.

Demokrati kan ikke skapes utenfra. Å fjerne en diktator åpner bare for maktkamp.

—  Vårt Land

Demonstranter stormet parlamentet i Bagdad denne uka, og ble møtt av opprørspoliti som skjøt med skarpt. Resultatet var flere titalls dødsoffer. Og selv om det nå er roligere, koker det under overflaten.

Mislykket valgvinner

Det var tilhengerne av sjia-lederen Muqtada al-Sadr som stormet parlamentet, etter at de i månedsvis har holdt en protestleir utenfor. Al-Sadr har nå bedt dem trekke seg tilbake og annonsert at han trekker seg fra irakisk politikk for godt. Det er få som tror ham på det.

Al-Sadrs foreløpige sorti er egentlig en erkjennelse av at han har mislykkes med å vinne makten, til tross for at han var seierherre i valget i fjor høst. Han har trukket det korteste strå i en intern maktkamp blant Iraks sjiaer. Motstanderne hans er en samling Iran-lojale sjiapartier, og de har blokkert alle hans forsøk på å få til en koalisjon.

Resultatet er at Irak fortsatt er uten en fungerende regjering. Ved å trekke seg, prøver Al-Sadr trolig å tvinge fram en krise som kan gi nyvalg. Alle de irakiske partiene har sine egne militser, og det kan fort skje at man velger å slåss med våpen når de parlamentariske metodene ikke nytter.

Folket betaler prisen

Demokrati kan ikke skapes utenfra. Å fjerne en diktator åpner bare for maktkamp. Da hjelper det heller ikke å holde frie valg. Det trengs en kultur for å søke kompromiss og samarbeid for landets beste. I stedet prøver nå hver gruppering å karre til seg selv mest mulig, om nødvendig med makt.

For tre år siden gikk folk ut i gatene og protesterte mot makteliten som ødelegger for folket og er ute av stand til å gi landet et stabilt styre. De krevde at alle politikerne skulle trekke seg. Det førte til at den daværende statsministeren gikk av. Men lite er forandret siden da, og folket betaler fortsatt prisen for ledernes maktkamp.

Om det ender i krigslignende tilstander, kan Iran komme til å gripe direkte inn, noe som trolig vil få Tyrkia til å rykke inn som motvekt. USA er kompromittert som megler. Men kanskje FN hadde hatt en mulighet? Det er i alle fall et dårlig alternativ å overlate Irak til seg selv.

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder