Leder

Vi må stålsette oss

Det går mot sommer og flere blir vaksinert. Men det kan hende vi fortsatt må ha en rekke koronatiltak neste vinter. Derfor må vi bruke sommeren godt og samle krefter.

mmm

Slik Aftenposten skrev i starten av denne uka, må vi forberede oss på en ny vinter som kan bli preget av tiltak mot korona. Forskerne vet ikke med sikkerhet hvor stor effekt vaksinene har på befolkningen totalt. Det er dessuten en rekke voksne som ikke vil vaksinere seg, og flere barn og ungdom som fortsatt ikke har fått vaksinen til høsten. Derfor kan vi få en fjerde smittebølge i høst. Dersom vi ikke er forberedt på dette, kan det bli ekstra tungt.

Informasjonen om dette kommer fram i en ny analyse fra Folkehelseinstituttet (FHI). Forskerne understreker at både tall og analyser kan være svært usikre. Men rapporten konkluderer med at selv om alle over 16 år i Norge blir vaksinert, får vi med høy sannsynlighet en ny smittebølge til høsten.

1,4 millioner vil være uvaksinert

For mange av oss kan det framstå rart at en ny bølge med korona kan treffe oss når så mange blir vaksinert. Hvordan kan dette skje? Svaret er flerdelt. Tallene i beregningen tar utgangspunkt i at 90 prosent av alle voksne vil være vaksinert til høsten. Men rapporten tar blant annet utgangspunkt i at rundt 10 prosent av befolkningen ikke ønsker å vaksinere seg. FHI tror smitten kan spre seg raskt hos barn, unge og uvaksinerte. Til sammen utgjør denne gruppen 1,4 millioner mennesker i Norge. Når tallet på ikke-vaksinerte fortsatt er så stort, vil disse også kunne spre smitte til vaksinerte som ikke responderer så godt på vaksinen. Noen av de vaksinerte kan også bli syke. Dessuten kan det komme nye mutanter, slik vi har sett de siste månedene. Dermed kan smitten spres raskere.

Det kan komme en fjerde smittebølge til høsten. Dersom vi ikke er forberedt på dette, kan det bli ekstra tungt.

—  Vårt Land på lederplass

Samle krefter

Det er viktig at alle nå forsøker å bruke sommeren til å samle krefter til en ny vinter. Ikke fordi vi skal være pessimistiske, men fordi vi må være realistiske. Det bedre å få en positiv overraskelse til høsten, dersom den fjerde smittebølgen ikke kommer.

Sommeren som ligger foran oss byr på mange og gode muligheter for å treffes ute, gå turer sammen med andre, eller å få både fysisk og psykisk påfyll. Det er viktig for vår felles motstandskraft og vår evne til å tåle en krevende høst.Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder