Leder

Omstillingsdyktige kirkesamfunn

For andre år på rad må landets kirker og menigheter belage seg på en påskehøytid uten å kunne samles i kirkerommet. Innsatsen som blir lagt ned i den forbindelse står det respekt av.

På denne tiden i år sa vi til hverandre: «Jaja, så blir det en annerledes påske i år. Men neste år kan vi heldigvis samles igjen».

Slik ble det ikke. Selv om mange klamret seg til håpet til aller siste slutt, måtte kirkesamfunn landet over forrige uke belage seg på at det heller ikke i år blir fysiske påskegudstjenester.

Den viktigste høytiden

Det var et slag i ansiktet. Påska er for mange kristne den aller viktigste høytiden. Jesu død og oppstandelse er Bibelens sterkeste budskap. Den seneste tids debatt om hvorvidt Jesus måtte dø for våre synder eller ei, viser hvor sterkt engasjement og hvor nære følelser kristne knytter til nettopp denne høytiden.

Å kunne samles i kirka for å markere den første nattverden, for å sørge over Jesu død, og ikke minst feire hans oppstandelse – det er dét som er påske for verdens 2,2 milliarder kristne. De tradisjonsrike korsvandringene langfredag har pleid å samle millioner av kristne verden over, på tvers av nasjonaliteter og konfesjoner.

I Norge blir det i år ikke mulig å gjennomføre. I motsetning til land som Skottland og Danmark, der man prioriterer å ha kirkene åpne, snakkes det lite her til lands om påskas betydning for kristne når koronatiltakene diskuteres.

Imponerende innsats

At det for mange oppleves som en nedgradering av påskas betydning er ikke vanskelig å forstå. Men desto mer imponerende er det da å se hvordan Den norske kirke og andre kirkesamfunn her til lands ikke har latt seg stoppe av den grunn. De har klart å kaste seg rundt på kort tid, og sørge for at nordmenn likevel kan få feire påske, om enn på et annerledes vis.

Kreativiteten og stå-på-viljen til alle kirkelige ansatte og frivillige der ute fortjener å bli applaudert.

—  

I løpet av få dager hadde Nidarosdomen lagt et omfattende program for sendinger av digitale gudstjenester i påska. Den katolske kirke gjør det samme. Pinsemenigheten Salt i Bergens kreative initiativ for å vise frem påskas budskap føyer seg inn i samme rekke. Kirkens bymisjon som har lang tradisjon for påskevandring i Oslo, lager en digital korsvandring i stedet.

Dette er bare få av mange eksempler der ute. Kreativiteten og stå-på-viljen til alle kirkelige ansatte og frivillige der ute fortjener å bli applaudert. De er slitne nå, det er vi alle.

Da er det ekstra imponerende å se hvor langt det store flertallet er villige til å strekke seg for å sørge for at påskas viktigste budskap markeres også i år. Det er det mange der ute som kommer til å sette pris på.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder