Leder

Menneskerettigheter for alle

RETTIGHETER: Funksjonshemmedes rettigheter må sikres plass i lovverket på lik linje med andres rettigheter. Det er det heldigvis nå flertall på Stortinget for. Likevel må de funksjonshemmede vente.

Stortinget stemte tirsdag nei til at regjeringen må fremme forslag om å inkorporere FNs konvensjon for rettigheter til funksjonshemmede (CRPD) i norsk lov. Det høres ut som et nederlag. Men det var en seier - selv om resultatet ikke kommer før etter høstens valg.

«Personer med funksjonsnedsettelse møter barrierer som hindrer full likestilling. Ulikheter i helse, utdanning, sosiale nettverk, innflytelse og deltakelse i sivilsamfunn og demokratiske prosesser kan føre til ulikhet og mangel på likestilling», heter det i regjeringens handlingsplan for funksjonshemmede som ble lagt fram i 2019.

En viktig FN-konvensjon

Funksjonshemmede ønsker ikke særrettigheter. De ønsker de samme rettighetene som alle andre. Uforstand, manglende vilje til tilrettelegging og ønske om å spare penger er ofte hindringene. Derfor var det viktig at FN vedtok en konvensjon om rettigheter for funksjonshemmede. Norge ratifiserte denne konvensjonen i 2013, og den er dermed forpliktende for norske myndigheter.

Funksjonshemmede ønsker ikke særrettigheter. De ønsker de samme rettighetene som alle andre. Uforstand, manglende vilje til tilrettelegging og ønske om å spare penger er ofte hindringene

—  Vårt Land

Men mens den generelle menneskerettighetskonvensjonen og konvensjonene for barns og kvinners rettigheter er inkorporert i norsk lovgivning, har ikke det skjedd med denne konvensjonen. Det har en uheldig signaleffekt at denne konvensjonen ikke har samme status. Og det gjør at andre norske lover kan sette konvensjonen til side. Dette har blant annet Likestillingsombudet og Norges institusjon for menneskerettigheter sagt fra om.

Reelt flertall kom ikke til uttrykk

Den rødgrønne regjeringen så ikke behov for slik inkorporering da konvensjonen ble ratifisert i 2013. De siste årene har særlig SV og Venstre arbeidet for at det skal skje. Da SVs forslag kom opp i Stortinget denne uka, sluttet Arbeiderpartiet og Senterpartiet seg til. I realiteten var det da flertall for forslaget, siden også Venstre og KrF er for. Men siden de er bundet av regjeringssamarbeidet med Høyre, ble det likevel ikke noe flertall.

Justisministeren argumenterte mot slik inkorporering fordi det innebærer at en FN-komité som ikke står ansvarlig for norske velgere skal bestemme norsk lovgivning.

Likestillingsombudet påpeker at det samme er tilfellet for konvensjonene om kvinners og barns rettigheter, og mener derfor det er uheldig at funksjonshemmede behandles annerledes. Når saken kommer opp i Stortinget neste gang, tar vi det for gitt at det reelle flertallet kommer til uttrykk. At det nå er etablert er tross alt et viktig skritt framover.




Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder