Leder

Snøen smelter under skiene

Ski-VM i Oberstdorf bør anspore til økt klimapolitisk engasjement fra både idrettsorganisasjonene og de aktive.

Den norske paradegrenen langrenn sliter i disse dager med både klima og korona. Ski-VM i Oberstdorf preges av temperaturer vi forbinder med langt mer sommerlige idretter, og her hjemme er alle planlagte verdenscupkonkurranser på snø resten av sesongen avlyst på grunn av koronapandemien. Men samtidig som Norge stenger grensene for internasjonal deltakelse på norsk snø, deltar våre eliteutøvere paradoksalt nok med liv og lyst på både VM-arenaer og verdenscuprenn utenfor landets grenser.

Dette er uavhengige problemstillinger, men de illustrerer dilemmaer idretten i økende grad må ta stilling til. Forrige vinter ble det debatt om hvorvidt klimaendringene vil tvinge fram flere potensielt klimafiendtlige, innendørs skianlegg, etter en langt dårligere vintersesong enn i år, og i år er altså løypene i ferd med å smelte bort under skiene på VM-utøverne. Diskusjonen går også om høydehus eller klimafiendtlige flyreiser til treningsopphold i høyden.

Må flytte innendørs?

Faren er at langrenn og skiskyting om en liten generasjon vil måtte flytte konkurranser innendørs, eller høyt til fjells, for å overleve som både masse- og eliteidretter. Det er i så fall et enda større problem for befolkningens mulighet til vinterlige utendørsaktiviteter, og reflekterer selvsagt aller mest de gigantiske problemene en overopphetet klode vil påføre mennesker og natur.

Det trengs flere kritiske og utfordrende klimarefleksjoner fra dagens aktive, og ikke minst fra idrettsorganisasjonene og deres ledere.

—  Vårt Land på lederplass

Det er i denne sammenheng idretten med fordel kunne engasjert seg sterkere i kampen for å begrense klimaendringene. Det gjelder særlig idrettsorganisasjonene, men også enkeltutøvere. Symbolkraften vil være sterk dersom idrettsstjerner som trenger snø under skiene engasjerer seg i mer enn puls og laktatverdier, og i tillegg til å gi oss underholdning, også tør å utfordre oss om de krevende valgene vi må ta hvis morgendagens barn skal kunne få ta del i de vinteraktivitetene de aktive selv elsker.

Trenger kritiske røster

Så langt har den tidligere langrennsløperen Gudmund Skjeldal, nå forsker ved Norges Idrettshøgskole, vært en ganske enslig svale i klimadebatten blant dem som har kjempet om medaljer i løypene. Han la i sin tid opp som eliteutøver i protest mot at skiforbundet hadde et flyselskap som sponsor, og har senere kritisert sin egen idrett for å la seg sponse av olje- og gassgiganten Equinor, og har problematisert omfavnelsen av innendørs skianlegg.

Vi etterlyser flere slike kritiske og utfordrende klimarefleksjoner fra dagens aktive, og ikke minst fra idrettsorganisasjonene og deres ledere.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder