Leder

Kina korter inn USA-forsprang

Koronapandemien startet i Kina, men landet klarte effektivt å begrense den innenlandske spredningen. Dermed går Kina inn i 2021 med et økonomisk forsprang på USA, EU og andre konkurrenter.

Dette er en lederartikkel fra Vårt Land.

Det er i dag et år siden de første meldingene kom om en mystisk type lungebetennelse som hadde spredt seg i den kinesiske storbyen Wuhan. Søndag 5. januar meldte lokale helsemyndigheter at 59 pasienter i byen var blitt diagnostisert med lungelidelser som kunne skyldes en ny type coronavirus.

Ganske snart kom det indikasjoner på at kinesiske myndigheter la lokk på opplysninger om utbruddet, og delvis førte Verdens helseorganisasjon (WHO) bak lyset. 23. januar betegnet WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus tiltakene fra kinesiske helsemyndigheter som «veldig, veldig sterke», og mente at forbudet mot inn- og utreise til Wuhan ville «minimere risikoen for at utbruddet spres internasjonalt».

Det er ingen grunn til å svekke det internasjonale søkelyset på de mange negative sidene ved Beijings maktpolitikk

—  Vårt Land på lederplass

Feilet i startfasen

Med fasit i hånd er det lett å fastslå at både Kina og WHO feilet i en avgjørende fase for å begrense videre smittespredning. Kina innførte riktig nok raskt drakoniske tiltak med strenge innenlandske restriksjoner, blant annet basert på avansert overvåkningsteknologi, som også blir misbrukt til å holde nede opposisjon og kritikk mot kommunistpartiets maktmonopol.

Paradoksalt nok skulle Kina dermed bli blant landene som best klarte å begrense spredningen av koronaviruset, mens «erkefienden» USA havnet blant landene med flest smittede og døde, mye på grunn av myndighetenes svake håndtering. Et resultat er at mens USAs økonomi krympet med mer enn 2 prosent i 2020, så lander Kina på omtrent samme prosentvise vekst. Noe av veksten skyldes for øvrig at Kina var eneste land som raskt og i stort omfang maktet å oppskalere produksjon av smittevernutstyr tidlig under pandemien.

Tar raskt innpå USA

Utenlandsinvesteringene i Kina er allerede på full fart oppover, til bekymring både for USA, EU og andre som konkurrerer om internasjonale investeringer etter snart et år med pandemi. Britiske Centre for Economics and Business Research (CEBR) anslår i en ny rapport at Kina allerede i 2028 kommer til å passere USA som verdens største økonomi, fem år tidligere enn tidligere antatt.

Kinas økonomiske vekst fortsetter altså, parallellt med fortsatt knallhard undertrykking av demokratiske rettigheter, minoriteter og opposisjon. USAs påtroppende president Joe Biden vil nok prøve å dempe de mest skadelige effektene av forgjengerens handelskrig med Kina, men det er ingen grunn til å svekke det internasjonale søkelyset på de mange negative sidene ved Beijings maktpolitikk.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder