Leder

Det republikanske parti i krise

Den store majoritet av republikanere i kongressen nekter å svare på hvem som har vunnet valget i USA. Det viser hvor sterkt frykten for Trumps vrede sitter.

På slutten av forrige uke ble det kjent at kun 27 av 249 republikanere i kongressen svarte at de mente Joe Biden hadde vunnet valget i USA. To av dem mente Donald Trump hadde vunnet valget, mens hele 220 ville ikke svare på dette spørsmålet. Dette viser en opptelling foretatt av Washington Post har foretatt.

Nærmere 90 prosent vil dermed ikke anerkjenne amerikanernes valg av Joe Biden som president for de neste fire årene. Dette til tross for at Biden hadde en klar seier med mer enn 7 millioner stemmer. Dette er en tydeligere seier enn Donald Trump fikk i 2016.

Dette skjer samtidig som Donald Trump ikke vil innrømme at han har tapt valget med klar margin. Hans team har forsøkt å gå rettens vei i flere delstaten for å få annullert en rekke poststemmer, fordi Trump mener dette er falske stemmer og at han egentlig har vunnet valget.

Flere republikanere har avvist juks

En rekke republikanere på delstatsnivå har uttalt at valget gikk riktig for seg og at det ikke har vært massivt valgjuks, slik Trump påstår. Flere av dem er innkalt til ulike møter med Trump etter valget, men har ikke endret syn. Også Trumps egen justisminister William Barr har etter en etterforskning slått fast at det ikke har pågått valgjuks. Han har tidligere vært en av Trumps pålitelige støttespillere og mente før valget at systemet med poststemmer kunne være sårbart for juks.

For et par uker siden avviste også sjefen for det amerikanske byrået for datasikkerhet og infrastruktur (CISA), som er ansvarlig for sikkerheten rundt valget, at det det hadde vært juks i valget. Christopher Krebs mente til og med at årets presidentvalg var det «sikreste i USAs historie». Krebs ble kort tid etter sparket fra jobben.

Det er derfor oppsiktsvekkende at så få av kongressmedlemmene anerkjenner Trumps tap og Bidens seier. Det hører med til historien at en rekke av dem i bakgrunnssamtaler innrømmer at Biden har vunnet. Men de tør ikke si det i åpenhet.

Frykter Trump

Mye tyder på at en del av disse rett og slett frykter represalier fra den avtroppende presidenten. Trolig er de ikke redde for at han skal straffe dem direkte i løpet av tiden har har igjen som president, men mange av dem vet at han kan komme til å søke gjenvalg for neste periode. Kanskje frykter de å bli lagt for hat av en kommende presidentkandidat om fire år.

Trumps opptreden de siste ukene viser at han mangler respekt for de spillereglene i en demokrati.

—  Vårt Land

Andre mener at kongressmedlemmene frykter at det republikanske partiet skal støte bort en del av de nye velgerne Trump har brakt inn til partiet. Dersom Trump blir stående alene, kan disse forlate partiet for godt.

Demokratisk problem

Uansett er det et stort demokratisk problem at Trump har så stor makt over republikanerne i den amerikanske kongress. Trumps opptreden de siste ukene viser at han mangler respekt for spillereglene i en demokrati. Han aksepterer ikke at motstanderen har vunnet, selv etter tre tellinger av stemmer, slik som i delstaten Georgia.

Det gjør at det republikanske partiet er i dyp krise. Dermed er også USA i dyp krise. Vi kan håpe det finnes nok representanter med et demokratisk sinnelag til at de forstår alvor i nettopp denne situasjonen etter at Trump har forsvunnet ut av Det hvite hus.Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder