Leder

Korona og julas budskap

Det blir tungt for mange å følge myndighetenes tøffe korona-krav i advent og jul. Men vi må ikke glemme at isolasjonen er et uttrykk for omtanke for de som trenger det.

Vi er nå på vei inn i tredje helg i advent. Vi har nettopp begynt på et nytt kirkeår, og vi teller ned til en av de aller viktigste kristne høytidene. For de fleste er dette en tid der vi vanligivs ser fram til å treffe familie og andre mennesker som står oss nær. Mange av oss pleier å se fram til flotte feiringer i kirke og på bedehus. Kort sagt er dette en tid vi er vant til å dele med andre mennesker på ulike måter. Det er en tid for glede og håp.

I år vil denne tiden bli annerledes for mange. Det kan handle om at storfamilien ikke kan møtes. Noen besteforeldre kan ikke treffe barnebarna og motsatt. Noen ungdommer kan ikke drar hjem til jul, fordi de vil skjerme eldre slektninger. Andre får ikke tak i noen av de få tog- eller flybilettene som er blitt lagt ut før jul. Myndighetene har både begrenset antall som får møtes, og hvor mange ganger vi kan møte mennesker utenfor vår egen husstand. Det vil gjøre mange juleaktiviteter umulig. Det kan være mange ulike grunner til at tradisjonsrike feiringer ikke kan bli som vanlig.

Når vi isolerer oss for å ivareta de mest utsatte av oss, er det kjærlighet i praksis. I bunn og grunn er kjærlighet også julas budskap.

—  Vårt Land

Gode alternativer

Da er det viktig å planlegge, slik at vi finner gode alternativer. Selv om mange av oss er lei av å treffe andre gjennom skjermen, er det likevel mulig å lage arrangment som kan bli et hyggelig alternativ. Storfamilier kan treffes på skjerm på første juledag, selv om de sitter ulike steder. Kanskje er det mulig å arrangere felles ettermiddagskaffe med julekaker bak skjermene.

Mange er vant til å gå i kirken eller på bedehus flere ganger i løpet av jula. Men for de fleste vil heller ikke det bli mulig i år. Det vil oppleves som et stort tap. Da er det viktig å huske på at det finnes et stort utvalg av digitale gudstjenester, selv om disse ikke gir samme opplevelse av nærhet, samhold og møte i kirkerom eller bedehus. Den digitale forkynnelsen kan likevel være en berikelse på andre måter. Over hele landet jobber nå prester, pastorer, organister, menighetsarbeidere og menighetsråd hardt for å gi oss gode tilbud de ulike juledagene. Ikke minst julaften. Dessuten kan vi arrangere ting privat. Å lese juleevangeliet før julemiddagen eller synge de aller kjæreste julesalmene kan for eksempel legges inn i programmet. Når det nå nærmer seg jul, er det fint å starte planlegging av slike ritualer for denne spesielle jula.

Julas budskap

Det vi må huske på er at julas gledesbudskap ikke forsvinner selv om de kjære tradisjonene må gjøres på en annen måte i år. Når vi isolerer oss er det nettopp for å ivareta de mest utsatte av oss. Det er omtanke og kjærlighet i praksis. Da er det viktig å huske på at i bunn og grunn er det kjærlighet julas budskap egentlig handler om.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder