Leder

Terrorstempel kan forverre Jemens katastrofe

JEMEN: I mars neste år har krigen i Jemen herjet i seks år. Den har altså vart lenger enn andre verdenskrig, og har utløst det FN beskriver som den verste humanitære krisen i vår tid.

Ifølge nye FN-anslag er 233.000 mennesker drept i krigen, de fleste av indirekte årsaker, etter at en regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia i mars 2015 gikk til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen, som hadde tatt kontroll over hovedstaden Sana nord i landet.

Frykter at millioner kan dø

Fra de nedslitte sykehusene i landet kommer alarmerende bilder av barn som ligner skjeletter. Årets vinner av Nobels fredspris, FNs matvareprogram (WFP), ber nå innstendig om en langt større innsats for å hindre en enda større sultkatastrofe, mens FNs generalsekretær António Guterres frykter at «millioner av liv kan gå tapt» uten øyeblikkelig handling.

Giverlandenes egne koronaproblemer bidrar til at FNs hjelpeprogrammer ikke får inn noe i nærheten av behovet for å avhjelpe den aller verste nøden i landet med 30 millioner innbyggere. Kritisk hjelp er blitt kuttet ved over 300 helsesentre, og mer enn en tredel av de store humanitære programmene er enten redusert eller lagt på is.

Det en svært risikabel strategi dersom USA velger å terrorliste Houthi-bevegelsen

USA vurderer terrorstempel

Midt oppe i dette har den avtroppende Trump-administrasjonen i lengre tid diskutert om USA skal stemple den Iran-støttede Houthi-bevegelsen som en utenlandsk terrororganisasjon (FTO). Hensikten er angivelig å øke presset på bevegelsen, slik at den føler seg tvunget til å gå i forhandlinger med sikte på å inngå en avtale med den saudi-ledete koalisjonen.

Selv om houthiene er en brutal bevegelse som fengsler og torturerer sine motstandere, og okkuperer områder de har tatt kontroll over, er det en svært risikabel strategi dersom USA velger å terrorliste bevegelsen, slik de har gjort med verstinger som al-Qaida, al-Shabab og IS.

Kan forhindre livreddende hjelp

Hjelpeorganisasjoner advarer om at en slik kriminalisering av bevegelsen vil bety en dramatisk nedgang i den allerede svært underdimensjonerte humanitære hjelpeinnsatsen til store deler av landet som houthiene kontrollerer.

Faren er stor for at et terrorstempel bare vil gjøre houthiene enda mer avhengig av Teheran, svekke allerede skjøre diplomatiske fredsforsøk, forverre den humanitære krisen og eskalere konflikten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder