Leder

Roald Dahls antisemittisme er et problem for oss som leser ham

BEKLAGER: Familiens beklagelse av Roald Dahls uttalte antisemittisme kommer sent. Sent er likevel bedre enn aldri.

25. desember har en av årets store familiefilmer, Heksene, premiere på norske kinoer. Dette er den siste i rekken av påkostede Roald Dahl-adaptasjoner for lerretet, med kommersielle og kunstneriske suksesser som Charlie og sjokoladefabrikken (2005), Den fantastiske Mikkel Rev (2009) og SVK (2016) – for å nevne noen.

Også i Norge har vi bare de siste to årene fått kritikerroste teaterforestillinger av nevnte Charlie, samt Georgs magiske medisin. Det er ikke bare her i Norge vi er stolte av arven etter Roald Dahl, fordi foreldrene hennes var fra Norge – Roald Dahls forfatterskap er helt i eliten av barnelitteraturen verden over i det forrige århundret.

Ublu antisemittisme

At forfatteren selv, som levde fra 1916 til 1990, hadde sine mørkere side, burde ikke overraske dem som har latt seg gruglede av hans makabre og fantasirike univers. Likevel er det ingenting morsomt over forfatterens uttalte antisemittisme, som han ifølge BBC ga uttrykk for først i et intervju med New Statesman i 1983 – og senere i The Indepedent i 1990. I førstnevnte uttaler Dahl at det er «a trait in the Jewish character that does provoke animosity» – altså at det er noe essensielt i den «jødiske typen» som framprovoserer fiendtlighet.

Om dette var et frittstående sitat forfatteren hadde beklaget, ville det vært en ting. Men i intervjuet syv år senere bekreftet Dahl at han hadde blitt antisemittisk. Disse uttalelsene har vært kjent lenge, og skal ha forårsaket at Dahl ikke ble hedret med en minnemynt på sin hundreårsdag i 2016.

Roald Dahls antisemittisme er et problem for de av oss som fortsatt ønsker å glede oss over hans bøker.

En skamplett

Nå har Roald Dahls familie for første gang kommet med en offisiell beklagelse for hans antisemittiske holdninger. På Roald Dahls offisielle nettsted ble det diskret lagt ut en udatert beklagelse som ble fanget opp først av avisa Sunday Times i helgen. Her skriver de at de beklager for smerten Dahls uttalelser har påført andre, og at fordommene de uttrykker «står i sterk kontrast til mannen vi kjente og verdiene i kjernen av Roald Dahls fortellinger».

En talsperson for «Campaign Against Antisemitism» sier til BBC at unnskyldningen kommer for sent og at de ikke gjør nok ut av den. Samtidig omtales det som positivt at familien nå erkjenner alvoret.

Dahls antisemittisme er en skamplett på hans forfatterskap. At det får konsekvenser for den offisielle feiringen av Roald Dahl, er rimelig, som i tilfellet med minnemynten. Sånn sett går denne diskusjonen inn i årets temperamentsfulle debatter om riving av statuer og endring av gatenavn. Når vi velger å hylle noen offisielt, er det heller ikke urimelig å stille noen krav til personens holdninger – uansett hvilke meritter han eller hun ellers kan vise til. At en mann som Roald Dahl, som var voksen under 2. verdenskrig, uttaler slike antisemittiske holdninger, finnes det ingen unnskyldninger for.

Roald Dahls bøker vil bli stående, og de vil forhåpentligvis inspirere til leselyst og fantasirikdom for mange generasjoner barn og voksne framover. Likevel er hans antisemittisme et problem for de mange av oss som fortsatt ønsker å glede oss over hans bøker.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder