Leder

Sannheten om det store sviket

Det er svært uheldig for tilliten til norsk sakprosabransje hvis Gyldendal forlag og Marte Michelet ikke svarer mer seriøst på kritikken mot boken Hva visste hjemmefronten?.

Leder i Vårt Land, torsdag 19. november

Sviktet den norske motstandsbevegelsen jødene under andre verdenskrig, og profitterte enkeltpersoner på deres tragedie? Eller har Marte Michelet bedrevet omfattende feilsitering og villedning i boka Hva visste hjemmefronten?.

Støttes ikke av kildene

Michelets bok vakte stor oppsikt da den kom i 2018. Boken, som er en oppfølger av Det store sviket ble møtt med priser og gode kritikker, og fikk spesielt ros for grundig dokumentasjon. Nå rokker en ny bok fra Dreyer forlag kraftig ved dette inntrykket.

Faghistorikerne Elise B. Berggren, Bjarte Bruland og Mats Tangestuen tar for seg gjennom over 300 sider Michelets dokumentasjon. Historikerne mener å ha funnet systematiske feil som gjør at flere av premissene i Michelets bok ikke holder. De mener at Michelets konklusjoner ikke støttes av kildematerialet.

Det er en oppsiktsvekkende og grundig dokumentert kritikk. Men grundig kildearbeid og faktasjekk er en mindre salgbar og klikkvennlig historie enn å selge helter som skurker. Så selv om boka fikk flere grundige lanseringsintervjuer og anmeldelser, har debatten ennå ikke fått særlig fart.

LES OGSÅ: Marte Michelet inntar en heroisk holdning som nærmest gjør seg uangripelig for akademisk og historiefaglig kritikk

Ikke tilfredsstillende svar

Hvem som har rett og hvem som tar feil er vanskelig å si. Både Gyldendal og Dreyer har publisert bøker med omfattende dokumentasjon og fotnoter. Mest sannsynlig så er historien slik den alltid er, komplisert, tvetydig, sammensatt, vanskelig å dokumentere, og ikke minst, lett å dømme i ettertid.

Det som er lettere å fastslå er at Gyldendal forlag og forfatter Michelet foreløpig ikke har svart tilfredsstillende på kritikken. Det er vanskelig å svare raskt på et 300 siders angrep, men skal vi dømme de foreløpige uttalelsene er viljen til å svare liten.

Det vil være svært uheldig for tilliten til norsk sakprosabransje hvis et forlag og en forfatter ikke svarer mer seriøst på en så velfundert kritikk. Gyldendal skal ha ros for å ha åpnet en viktig og vanskelig debatt, men forlagsredaktør Reidar Mide Solberg og forfatter Marte Michelet kan ikke hoppe av halvveis med noen uforpliktende besvergelser om at kritikken kun dreier seg om en vegring mot å rokke ved gamle tiders helteepos.

LES OGSÅ: – Kirken var likegyldig overfor jødene, hevder Marte Michelet

Ønsker bare sannheten

I VG skriver den Berlin-baserte journalisten Asbjørn Svarstad i et debattinnlegg at «Gyldendal Norsk forlags gode navn og rykte står på spill». Det er helt riktig, men ryktet til Gyldendal, eller for den sags skyld ryktet til enkeltpersoner som er omtalt i boka, er ikke det viktigste her.

Vi kan som nasjon ikke godta at det hersker så stor usikkerhet rundt handlingsforløpet i en av de største og skammeligste tragediene i norsk historie. Spørsmålet blir om en kan overlate til forlagsbransjen alene å finne en slags fasit her. Hvem har pengene og kompetansen til å finne et svar vi kan sette to streker under? Alt vi vil ha er sannheten.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder