Leder

Donald Trump ville forandre USA. Det har han også gjort

I en situasjon der voldelige konfrontasjoner truer i USA, burde det være presidentens oppgave å roe gemyttene.

Donald Trump ville forandre USA. Det har han gjort. Selv om Joe Biden skulle bli president, har Trump satt et stempel på amerikansk politikk som kommer til å vare ved i lang tid. Og det han gjør i disse dager kommer til å få stor betydning. Han kan undergrave hele det politiske systemet.

Det er ikke noe å si på at Trump setter advokater i gang med å finkjemme gjennomføringen av valget, særlig i delstater der resultatet er jevnt. Å gå til sak mot det man mener er lovbrudd, er helt legitimt. Langt verre er det at landets president går ut og sier at det skjer omfattende fusk og forsøk på å stjele valgseieren fra ham, uten å kunne vise til noen konkrete brudd på loven.

LES OGSÅ: Få siste nytt fra valget i USA her

Presidenten bidrar til en farlig situasjon

Dermed sår presidenten mistillit og ytterligere splittelse. I en situasjon der voldelige konfrontasjoner truer, er dette ytterst farlig. Det finnes væpnede grupper som kan ta oppfordringen om å forsvare det Trump mener er valgresultat bokstavelig. På motsatt fløy kan folk ta til gatene for forsvare at alle stemmer skal telles og resultatet respekteres. I en så spent situasjon burde det være presidentens oppgave å roe gemyttene.

Heldigvis ser det ut til at presidentens partifeller og støttespillere har holdt hodet kaldt. Fox News har for eksempel ikke erklært Trump som vinner, selv når han selv påstår det. Visepresidenten har ikke gjentatt påstandene om utstrakt valgfusk. Det er fortsatt grunn til å tro at det amerikanske demokratiske systemet er sterkt nok.

Trump har endret partiet for godt

Uansett kan vi allerede slå fast at flere amerikanere har stemt på Donald Trump i dette valget enn tidligere. Han har altså fortsatt stor støtte i befolkningen, og vil fortsette å være et symbol og samlingspunkt. Det republikanske partiet er endret for godt. Trumps politiske agenda og konfronterende budskap kommer til å prege partiet.

Joe Biden er ikke blitt noen sterk og samlende motpol til Trump. Valget har vært et valg for eller mot Trump, ikke et valg mellom Trump og Biden. Det demokratiske partiet samlet seg om å slå Trump. Nå kommer splittelsen internt i partiet til å komme til syne, og det er usikkert om Biden har tilstrekkelig autoritet i partiet. Han har derfor et dårlig utgangspunkt for å samle USA.

Resultat av lang utvikling

Det er tross alt ikke Trump som har skapt den splittelsen og de problemene USA står oppe i. Han er snarere et produkt av en utvikling som har skjedd over lang tid. USA trenger en politisk ledelse som er i stand til å ta tak i de grunnleggende problemene på en måte som kan skape ny tillit.

Les også:

Valgkampen i USA har manifestert en urovekkende trend: Demokratiet er på vikende front

Pandemien ble politikk i en polarisert valgkamp

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder