Leder

Kampen om Groruddalen

Det må være et tankekors for Ap-ledelsen at en av deres mest populære politikere har meldt overgang til Senterpartiet, der Jan Bøhler kan stjele et stortingsmandat fra Arbeiderpartiet i Oslo.

Det er brann i rosenes leir. Arbeiderpartiet ligger på historisk lave meningsmålinger, høstens nye runde med Giske-saken har kastet flomlys over maktmisbruk og ukultur i partibastionen Trøndelag, og denne uken har to profilerte Ap-fjes meldt sensasjonell overgang til andre partier.

At advokat Geir Lippestad skulle slå seg sammen med misfornøyde utbrytere fra KrF, er nok til å leve med for Ap-leder Jonas Gahr Støre. Det nye partiet Sentrum kan muligens stjele noen sterkt verdiorienterte Ap-velgere, men utgjør en langt større trussel for et sperregrensetruet KrF.

Mister populær politiker

Da bør Jan Bøhlers overgang til Senterpartiet skape mer uro på Youngstorget. Bøhler har en særegen popularitet i deler av velgermassen der partiet har mistet betydelig fotfeste – blant vanlige arbeidsfolk, eller småkårsfolk, som Bøhler uttrykker det i forbindelse med partiskiftet.

Populariteten skyldes hans særdeles aktive tilstedeværelse på gateplan i Groruddalen i Oslo, der Bøhler ikke minst har gått modig inn i debatten om gjengkriminalitet og integrering.

LES OGSÅ: «Tanken om at mennesker velger å tro fordi livet er vanskelig, forteller mest om dem som ikke tror»

Bøhlers «enmannsforetak»

Man kan si mye om «enmannsforetaket» Jan Bøhler og hans intense behov for å oppsøke medienes søkelys, iført sine Groruddal-caps og stramme T-skjorter, samt en tilsynelatende sterkt minkende interesse for å delta i Oslo-partiets organisasjonsvirksomhet, noe som kulminerte med 68-åringens sutrende anklager da han etter fire stortingsperioder ikke ble tilbudt ny plass på neste års valgliste.

Det må likevel være et tankekors for Ap at de nå risikerer å tape et mandat i en av sine bastioner, Groruddalen med sine 140.000 innbyggere. Det vitner om et parti som har sovet i timen, som ikke har klart å mobilisere bredere og fått fram flere talenter, og som nå stort sett bare har eks-rørlegger Raymond Johansen å vise til hvis de skal skape entusiasme rundt kafébordene i Groruddalens kjøpesentre.

Triumf for Vedum

For Sp-leder Trygve Slagsvold Veum er overgangen til Bøhler en triumf, som kan bidra til å styrke partiets fortsatt svake stilling i de større byene. Bøhler kan meget vel lykkes med å bli partiets første stortingsrepresentant fra Oslo siden Bislett-general Arne Haukvik ble løftet inn av EU-bølgen på 1990-tallet.

For Ap-strategene må overgangen derimot være et varsko om å tette den avstanden mange føler til en partielite som befinne seg altfor fjernt fra folks daglige problemer. Utfordringen for Ap blir nå å tenne liv i et mer gjenkjennelig, men like fullt framoverskuende parti, skal de ha muligheter til å kapre tilbake frustrerte velgere som har søkt nødhavn i andre partier.

VÅRT LAND MENER: 

• Det oppsiktsvekkende med Født fri, er at organisasjonen ikke er skapt nedenfra

• Dåpstallene øker flere steder i landet. Men har dette noen omkostninger?

• En mer spent sikkerhetssituasjon gjør et tettere nordisk forsvarssamarbeid både nødvendig og viktig

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder