Leder

Konspirasjoner om korona

Konspirasjonsteorier om korona har heldigvis begrenset gjennomslag i Norge sammelignet med blant annet USA. Men med tanke på smittespredning er det urovekkende at de finnes.

Det er blitt stadig tydeligere at konspirasjonstenkningen har slått kratig inn mot flere lands desperate kamp for å motvirke spredning av koronaviruset. Vi har lenge sett det i USA, men dette tankegodset gjør seg også gjeldende i noen grad i land som Norge.

En variant av konspirasjonsteoriene hevder at koronaviruset eller Covid19 ikke egentlig finnes, men er konstruert for å skjule de påståtte negative helseeffektene av 5G. Andre mener at korona ikke er en dekkoperasjon for 5G, men at 5G faktisk sprer selve viruset. Disse teoriene dukker ofte opp sammen med kart som viser hvor utbyggingen av 5G er kommet lengst, samtidig som det viser hvilke områder korona har rammet hardest. Slike sammenfall i folkerike områder blir brukt som bevis for konspirasjonsteorien.

Religiøse varianter
Dessverre finnes det også en rekke religiøse varianter av slike konspirasjonsteorier. Ikke minst finnes er det fler eksempler i USA. Et ferskt eksempel er fra megakirken Grace Community Church i Los Angeles, med en variant av kalvinistisk teologi. Deres seniorpastor er John MacArhur som også er kjent som radiopredikant. Han har tidligere hatt flere millioner lyttere ukentlig, og gitt ut en rekke bøker. Nylig skrev nyhetsbyrået Religious News Service, som er det største i sitt slag i USA, at McArhur 16. august ledet et møte i megakirken der han uttalte at koronaepidemien ikke finnes.

LES OGSÅ: Slik identifiserer du konspirasjonsteorier om korona

Han skal ha rost de oppmøtte for å trosse myndighetenes helseordre om å ha på seg masker og holde sosial distanse. Warren Throckmorton, en psykologprofessor ved Grove City College, som har fulgt MacArthurs prekener, hevder at predikanten mener det finnes elementer i den amerikanske regjeringen som bruker korona for å stenge ned kristne møter og ramme kristen tilbedelse.

Dessverre er de to eksemplene over kun to av mange. Det finne slike miljøer over hele verden. Disse ser ut til å tro at deres egne myndigheter eller fremmede makter har konstruert korona for å tilrane seg makt, undertrykke enkelte miljøer eller tilrane seg herredømme. Det de i liten grad ser ut til å reflektere over, er at i så fall måtte enormt mange mennesker være en del av en verdensomfattende konspirasjon. Men dessverre er slik tankegang ofte konspirasjonsteorienes natur.

Begrenset gjennomslag
Heldigvis har slike konspirasjoner svært begrenset gjennomslag i Norge. Men det faktum at de finnes er urovekkende. Særlig fordi de som tror på slike teorier kan bidra til å spre smitte.

I Norge har våre myndigheter hatt en åpen dialog med befolkningen og orientert oss om at de selv ikke sitter på alle svar om pandemien, men at de handler på den beste kunnskapen de innehar. Denne ærligheten har vært viktig for å få med så store deler av befolkningen i kampen mot smittespredning. I USA har myndighetene i stor grad talt med to tunger. Det er trolig grunnen til at konspirasjonsteorier har fått kraftigere spredning der.

En slik åpen og ærlig dialog i Norge vil også være viktig i månedene som kommer. Men det hviler også et stort ansvar på hver enkelt av oss i møte med konspirasjonsteorier. Vi må gå dem i møte med saklig informasjon og kritiske spørsmål. Kun slik kan vi komme dem til livs.

LES OGSÅ: Une Bratberg: Det er grunn til å være bekymret over høyreekstremes massemønstring mot koronarestriksjoner

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder