VÅRT LAND:

Ikke gjør Sian til martyrer

Alle bevegelser med kraft trenger disiplin. Voldelige utfall mot marginale grupperinger får dem til å virke viktigere enn de er.

Den anti-islamske organisasjonen Sian (Stopp islamiseringen av Norge) har de seneste ukene fått rikelig med presseoppslag over hele landet – også i denne avisen. Organisasjonen er marginal, noe som også er synlig på deres demonstrasjoner. Det blir gjerne «two men and a dog», som man sier på engelsk.

Oppmerksomheten skyldes Sians bevisst provokative stil, som gjerne uttrykkes i at muslimenes hellige bok, Koranen, skal spyttes på, rives i filler eller brennes. Av erfaring vet man at slik aksjoner kan skape reaksjoner verden over, og Sian er klare på at de handler innenfor ytringsfrihetens grenser. Samtidig kan de forvisse seg om at de vil få politibeskyttelse mens de utfører sine provokasjoner.

LES OGSÅ: Betaler motdemonstrantenes bøter etter Sian-bråk

Lørdag holdt Sian det de selv kalte en «krenkefest» foran Stortinget. Det var knyttet spenning til demonstrasjonen, ikke minst på grunn av de harde konfrontasjonene fra en liknende aksjon helgen før i Bergen. Islamsk råd Norge oppfordret i forkant «alle muslimer og 'fredsaktivister'» om å bli hjemme: «La dem være oversett og ignorert. Vi er sikre på at deres budskap svekkes mest når de får minst oppmerksomhet.» Også kulturminister Abid Raja sa i VG at det beste er ikke å gi Sian oppmerksomhet: «Ved å dra dit for å vise din avsky, gjør du SIAN viktigere. Ved å ikke dra, avkler du SIAN».

Likevel ble det bråk, med kasting av steiner og andre farlige gjenstander mot politiet, som var pliktet å være der. Innen kvelden var 29 motdemonstranter satt i arresten.

Det er leit at disse hendelsene skal ende i diskusjoner om motdemonstrantenes voldsbruk. Er det én fortelling Sian ønsker, er det at muslimer og venstrevridde er voldelige. Videoene som ligger ute på Filter Nyheter er i så måte nedslående, sett med antirasistiske briller: Noen få unge menn klarer å skape tilstrekkelig kaos til at resten av demonstrasjonen havner i skyggen. I en video forsøker forsker Lars Gule og flere andre motdemonstranter å stoppe sine meddemonstranter i å rive en barrikade satt opp av politiet. Det førte til utrop og håndgemeng.

Det er lett å forstå sinnet og frustrasjonen til disse få antirasistene som går over streken i møte med Sians menneskefiendtlige ideologi. Men historien lærer oss at alle bevegelser med kraft trenger organisering og disiplin. Å få utløp for følelsene sine kan kanskje virke godt i øyeblikket, men i kampen mot Sian må man huske på at man er bedre enn sin motstander. Utøver du vold mot noen, risikerer du å gjøre saken hennes litt mer hellig. Sian fortjener ikke denne martyrstatusen.

Les mer om Sian-aksjonene:

Tyrkia fordømmer koranbehandling

– Utfordringen nå er at Sians metode med vulgære provokasjoner virker

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder