Leder

Vårt Land mener: Feil signal om håndhilsing

Det svært viktig at folk ikke lytter til ­signaler fra de som ufarliggjør korona­smitten. Det kan faktisk få alvorlige konsekvenser.

Onsdag skriver vi på nyhetsplass om KrFs lokal­politiker i Rælingen, Simon Friis Larsen, som tar til orde for å håndhilse, på tvers av helsemyndighetenes og ­regjeringens råd. Dette er et helt feil signal i en tid der befolkningen blir bedt om å bidra til en dugnad for å skjerme de svakeste.

I et av innleggene på Facebook skriver Friis Larsen: «Jeg håndhilser gjerne på deg». I et annet skriver han: «I dag håndhilste jeg på en venn jeg ikke har møtt på et halvt år. Det var hyggelig å treffe ham igjen». Han forsvarer også dette i Vårt Land. Riktignok legger Friis Larsen til at han er opptatt av hygiene og ønsker å følge de ­generelle rådene.

Isolert sett er det ikke sikkert Friis Larsen sprer smitte med sine håndhilsninger, dersom han har god hygiene. Men det som gjør hans utspill på ­sosiale ­medier ille, er at han bidrar til å undergrave myndighetenes klare råd til befolkningen. Dessuten ufarliggjør han koronasmitten.

Det som gjør det ekstra alvorlig at en folkevalgt politiker opptrer slik, er at vi er inne i en periode der mange synes det er ekstra krevende at smitterådene er blitt strammet inn igjen. Mange synes det er tungt å ta et skritt tilbake.

LES OGSÅ: Økt koronasmitte og nye råd

Vi vet at særlig mange unge mennesker synes det er tungt å følge smittevernrådene. De ønsker naturlig nok å leve normale liv, møte venner og gjøre hyggelige ting. Hvis de ser at ansvarlige politikere ikke tar myndighetenes råd på alvor, kan denne holdningen spre seg. Da er det både usolidarisk og korttenkt å flagge sin egen motstand mot å følge rådene.

Både Friis Larsen og andre som bryter helsemyndighetenes råd bør tenke nøye gjennom hvilke signaler de sender. Selv om deres egen håndhilsing ikke nødvendigvis får fatale følger, kan de bidra til at andre begynner å gjøre det samme. Nå er det svært viktig at folk ikke lytter til signaler fra de som ufarliggjør koronasmitten. Det kan faktisk få alvorlige konsekvenser.

LES OGSÅ: Vårt Land om fest-smitte: Skjerp dere!

LES OGSÅ: Innvandrerne bidrar i kampen mot korona

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder