Leder

Vårt Land: Overgrep skjer i alle typer miljøer

Har avsløringene som har kommet i kirkelige miljøer om overgrep stått i veien for overgrepsofre eller har de brøytet vei for at andre?

Vilde Bratland Hansen er forfatter og journalist og fortalte i Vårt Land fredag om overgrep som var begått mot hennes far. – Bildet av et overgrepsoffer stemte ikke med min far, sier hun.

Det tok 40 år fra Vilde Bratland Hansens far ble utsatt for overgrep til han fortalte om det. I et intervju i Vårt Land fredag kunne Bratland Hansen fortelle om hvor over hvor stort tabu seksuelle overgrep mot menn er i vårt samfunn.

Senskader

Ikke bare er temaet tabu, vi sliter også med å se på menn som ofre, ja, menn selv kan slite med det. Å være et «overgrepsoffer» er noe menn ikke har klart å forbinde med seg selv. Derfor har mange menn slitt med ubearbeidede senskader etter traumer – gjennom et helt liv. Bratland Hansen forteller om hvor vanskelig det var for henne å høre farens historie. Han drev eget firma og var en aktiv idrettsmann. Det stemte ikke med bildet av det «typiske, ødelagte overgrepsofferet».

• LES INTERVJUET med Vilde Bratland Hansen her.

Dramatiske funn

Det anslås at mellom fem til ti prosent av alle norske menn har blitt utsatt for seksuelle overgrep. Dette inkluderer alt fra voldtekt til uønsket seksuell kontakt i beruset tilstand. Overgrep mot gutter og menn blir bagatellisert og tiet i hjel, slo rapporten «Ser vi gutta?» fra 2017 fast. «Gutter blir fortalt at de skal være glade for uønskede seksuelle opplevelser: ´de fikk seg noe´» står det å lese i rapporten. Den gråtende tenårings gutten møtes med mindre sympati enn den gråtende tenåringsjenta. Det er dramatiske funn.

De fleste overgrep mot menn og gutter utføres av andre menn. Men når kvinner er overgripere ser vi også at samfunnet sliter med å ta inn over seg offerets historie. Et mannlig overgrepsoffer opplever ofte å bli stakkarsliggjort eller at det blir stilt spørsmål ved hans legning, heller enn at overgriper ansvarliggjøres.

Ble gjort til noe «eksotisk»

I boken til Bratland Hansen blir det diskutert om overgrepene som de siste tiårene er blitt avdekket i katolske menigheter, har bidratt til å gjøre overgrep mot gutter og menn til noe «eksotisk». Spørsmålet er om avsløringene som har kommet i kirkelige miljøer har stått i veien for overgrepsofre eller om det har brøytet vei for at andre blir hørt, møtt og tatt på alvor.

Sammensatt bilde

Bildet er nok for sammensatt og komplisert til å kunne si noe entydig om det. Konklusjonen er uansett klar; overgrep skjer i alle typer miljøer og et hvert offer som utsettes for grenseoverskridende adferd og seksuelle overgrep fortjener å bli møtt med omsorg og åpenhet. Vi må slutte å tro at stereotypene vi har om overgripere og ofre stemmer med virkeligheten, først da vil vi kunne avdekke det som fortsatt er den vonde og ufattelige virkeligheten for altfor mange.

Her kan du lese flere av Vårt Lands lederartiker fra forrige uke: …

• Det tillitsfulle foket. Om nordmenns tillit til myndigheter, medier og institusjoner.

• Skjerp dere! Om smitteoppgang og fester.

• Norads ansettelse viser en avslappet holdning til risiko for misbruk av offentlige midler.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder