Leder

Vårt Land: Norads ansettelse viser en avslappet holdning til risiko for misbruk av statens midler

Ble hjemkalt som ambassadør - får nå ansvar for bistandsmilliarder.

Toppdiplomat Stig Traavik er ansatt som avdelingsdirektør i Norad, der han vil få ansvar for 3,5 milliarder norske bistandskroner. Mandag kunne NRK melde at ansettelsen vekker reaksjoner. Traavik har nemlig en omstridt forhistorie som diplomat.

Traavik var Norges ambassadør til Indonesia fra 2012. I 2016 ble han hjemkalt til Norge etter at det ble klart at han bevilget 1,4 millioner kroner til en kvinne han hadde et forhold til. I 2017 kunne VG avsløre at Traavik hadde hatt forhold til flere kvinner mens han var ambassadør i Indonesia. En av dem mottok altså en større bevilgning, mens de to andre deltok på middager og tilstelninger i regi av ambassaden.

«Har gjort feil»

Traavik innrømmer overfor VG å «ha gjort feil», men fremholdt at «ingen offentlige midler er misbrukt og ingen har blitt gitt urettferdige fordeler». Eksperter på korrupsjon og forvaltningsrett reagerte sterkt på VGs avsløringer. Traavik ble hjemkalt, men fikk beholde sikkerhetsklareringen, og ble ansatt som senior­rådgiver i UD. Saken vakte internasjonal oppsikt.

Nå har Traavik fått en ny toppjobb, med ansvar for 3,5 milliarder bistandskroner. Traavik omtales som svært dyktig og kompetent. Det er ingen tvil om Traaviks kompetanse. Det er heller ingen grunn til å tvile på at Norad har gjort en svært grundig vurdering av Traaviks egnethet og forhistorie. Traavik er også svært tydelig på at han har lært av sine feil.

Uheldig og feilaktig signal

Norge er et land der vi gir folk en sjanse til. Traaviks feil bør ikke føre til et yrkesforbud i forvaltningen. Men faktum er at han ble hjemkalt som ambassadør. Når Traavik så kort tid etter gis en direktørstilling med stort ansvar, sender det et uheldig og feilaktig signal om at Norge ikke tar slike saker på alvor.

Det er ikke vanskelig å være enig med korrupsjonsekspert Tina Søreide, som ifølge NRK mener ansettelsen viser en avslappet holdning til risiko for misbruk av statens midler. Norge bruker, og skal bruke, store midler, til bistand. Å dele ut milliardbeløp i fattige land med mye korrupsjon og en svak rettsforståelse er svært krevende, og krever en høy etisk standard.

Traavik vil sikkert gjøre en god jobb, men ansettelsen kan bidra til å svekke tiltroen til norsk bistandsforvaltning.

LES MER OM ETISK LEDERSKAP: 

• En slapp sisterunde, skriver Veslemøy Østrem om Eldar Sætre som denne uken meldte at han slutter som toppsjef i Equinor. 

- Ikke tilstrekkelig å ta juridiske hensyn. Filosof kritisk til Hurtigruten-ledelsens etiske kompass. 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder