Leder

Lazarus opp fra de døde

Det er løfterikt at fjorårets sterkt kritiserte valg i Malawi ble annullert av grunnlovsdomstolen.

Det hender ytterst sjelden at et valg blir annullert på grunn av uregelmessigheter, og at den beseirede kandidaten deretter vinner nyvalget mot den juksanklagede, sittende presidenten. Men nettopp dette har skjedd i Malawi i det sørlige Afrika, et mangeårig samarbeidsland for norsk bistand, der den tidligere pinsevennpastoren Lazarus Chakwera nå er tatt i ed som ny president.

Med et slikt navn, og med filosofiutdanning og teologisk doktorgrad i bagasjen, er det kanskje ikke så underlig at Lazarus Chakwera kostet på seg følgende muntre replikk etter brakvalget, der han med nær 59 prosent av stemmene slo politisk knockout på sittende president Peter Mutharika: «Jeg føler meg som Lasarus. Jeg er kommet tilbake fra de døde».

Spørsmålet er om Lazarus Chakwera også kan løfte opp lutfattige Malawi fra en heller mørk tilværelse. Det er i alle fall oppmuntrende signaler som er kommet fra den nyvalgte presidenten. En ting er at 65-åringen lover malawierne «et hjem som blomstrer» under hans presidentskap, men enda viktigere er det dersom han følger opp løftet om at hans lederskap skal «sørge for et grundig oppgjør med korrupsjon og tyveri av offentlige midler», og dessuten stå som en garantist for rettsstaten.

Begge deler er avgjørende dersom et land som Malawi skal klare å løfte seg fra plass 169 av 186 land på Human Development Index over menneskelig utvikling. Landet er i tillegg rangert helt nede på 123. plass av 179 land på Transparency International sin liste over hvilke land som har minst opplevd korrupsjon i offentlig sektor, der Norge er nummer 7. Mer enn halvparten av befolkningen på 19 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensen.

Det er uansett løfterikt at fjorårets sterkt kritiserte valg i Malawi ble annullert av grunnlovsdomstolen, i motsetning til det omstridte valget i 2014, da den nå beseirede president Mutharika kom til makten. Noe av æren tilfaller justitiarius Andrew Nyirenda, som like før pensjonsalder støttet beslutningen om omvalg.

Det er bare andre gang i Afrikas historie at et valg er kansellert av retten. Første gang var i Kenya i 2017, men der boikottet opposisjonen omvalget. Nå er det opp til politikeren Lazarus Chakwera å vise at han behersker den demokratiske grunnteksten like godt som Bibelen. Det fortjener Malawis befolkning.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder