Leder

Korona-epidemien 
er ikke over

I enkelte land er korona-smitten på lavbluss. Dette gjelder Norge. Men den globale smitten øker nå kraftig.

Den siste tiden har vi sett flere eksempler på at folk ikke bryr seg om smittevernrådene fra helsemyndighetene.

Denne helgen kom politiet med sterk kritikk etter mye skjødesløs festing i Oslo sentrum. Til NRK beskriver politiet situasjonen som om det nærmest var «slagsmål på hvert eneste gatehjørne». André Kråkenes som er operasjonsleder i Oslo politidistrikt, mener folk oppfører seg som før koronakrisen: «Vi har nok ikke hatt en slik natt tidligere i vår. Det virker som om ting er i ferd med å ta seg veldig opp igjen nå».

Helsedirektør Espen Nakstad advarer mot slik oppførsel: «Folk gir åpenbart blaffen i smittevernrådene». Nakstad ber nå folk om å skjerpe seg.

I enkelte land er korona-smitten på lavbluss. Dette gjelder Norge. Men den globale smitten øker nå kraftig. Akkurat nå øker smittetallene i Sør-Amerika og India. Men smitten bluser også opp igjen i land Tyskland, Portugal, Israel, Indonesia og Sør-Korea. Dette er land som tidligere trodde at de hadde viruset under kontroll. Eksperter i flere land advarer mot å tro at epidemien er over. I de siste to ukene har flere land meldt om tilbakegang i antall smittede, men omtrent dobbelt så mange land har rapportert om økning, viser en gjennomgang i avisa The New York Times.

Det er viktig å forstå at den lave spredningen av covid-19-viruset i Norge skyldes at myndighetene innførte svært strenge tiltak og at befolkningen fulgte rådene. Men den gradvise gjenåpningen av samfunnet gjør at vi må være forberedt på økning enkelte steder. Dette vil bli fulgt opp med sporing av nærkontakt og isolering. Dette er uhyre viktig at alle tar på alvor.

Når en del mennesker oppfører seg slik som de gjorde denne helgen i Oslo, bidrar de til å sette den norske koronastrategien i spill. Det er fortsatt slik at de mest utsatte vil måtte bære konsekvensene av slik risikoadferd.

Derfor gjør vi helsedirektør Espen Nakstads ord til våre: De gruppene som opptrådte skjødesløst i Oslo sentrum denne helgen, må rett og slett skjerpe seg.

LES OGSÅ:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder