Leder

Mangfold på Stortinget

Vår nasjonalforsamling bør være satt sammen av folk som forstår og kjenner ulike deler av samfunnet. Vi trenger folk med ulik bakgrunn.

De politiske partiene er nå i startfasen av stortingsnominasjonene for 2021. Det er flott at mange ønsker å gjøre en viktig jobb for demokratiet og melder fra om dette i offentligheten.

Representasjon

Men for at et demokrati skal fungere, må de som representerer oss faktisk representere det mangfoldet som finnes i den norske befolkning. Derfor hviler det et stort ansvar på de ulike partiene som nominerer. Hver valgregion kan ikke kun ta hensyn til seg selv.

I 1911 kom vår første kvinne inn på Stortinget. Anna Georgine Rogstad som representerte Frisinnede Venstre, var første kvinne. Hun møtte på Stortinget den 17. mars 1911. Men vi skal helt til 1985 før kvinneandelen vippet over 30 prosent. Det var først i 2017 at kvinneandelen ble over 40. Likestilt politisk deltagelse har altså vært en seig prosess som fortsatt ikke er fullført.

Hvite menn overrepresentert

Ved valget i 2017 kom kun fem representer inn med flerkulturell bakgrunn. Det var historisk mange, men hvis vi regner med alle med slik bakgrunn i Norge, utgjør denne gruppa rundt 17 prosent. Da regjeringen ble satt sammen like etter, var det i første omgang kun to statssekretærer med slik bakgrunn, en med samisk bakgrunn og en med tysk. Vi ser de samme tendensene når det gjelder unge og eldre. Heller ikke de blir representert godt nok. Kort sagt er voksne, hvite menn overrepresentert.

Det å være kvalifisert til en stortingsplass, er noe langt mer enn å ha vært lenge i partiets tjeneste, ha gode skoleresultater eller en imponerende karriere. Vår nasjonalforsamling bør være satt sammen av folk som forstår og kjenner ulike deler av samfunnet. Vi trenger vi folk av ulike kjønn, ulik alder, ulik etnisk bakgrunn og med ulik yrkesbakgrunn.

Demokrati under press

Dette bør partiene som nominerer ta tungt inn over seg. Særlig i disse tider der demokratiet er under press over hele verden. Partiene bør se etter flere enn de som lanserer seg selv. Disse kan ofte være svært gode kandidater. Men de er ikke de eneste som vil kunne representere velgerne på en god måte.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder