Leder

Flertall for å redde steinkirkene fra middelalderen

Opposisjonen vil ha en betydelig satsning for å redde steinalderkirkene fra middelalderen. Nå håper vi KrF får med seg regjeringspartiene, slik at arbeidet med en plan for steinkirkene kan settes i gang snarest mulig.

Onsdag ble det klart at det er flertall i Stortinget for en betydelig satsing for redde steinkirkene fra middelalderen. Gjennom en komitémerknad krever Sp, Ap, Frp og SV at «alle steinkirker fra middelalderen skal ha ordinært vedlikeholdsnivå innen tusenårsjubileet for slaget på Stiklestad i 2030». Dette skal Sp ha mye av æren for.

LES OGSÅ: Stortingsfleirtal vil ruste opp steinkyrkjene

Tidligere anslag har vist at det kan koste opp mot 3 milliarder kroner å istandsette alle kirker som er bygget før 1650, fordelt på ti år. Norge har til sammen 159 middelalderkirker i stein. De aller fleste av disse er bevaringsverdige. Likevel forvitrer de.

I Vårt Land har vi de senere årene skrevet mye om restaurering og manglende vedlikehold av våre gamle kirker. Stavkirkene er langt bedre ivaretatt gjennom et eget program. Noe av grunnen kan være at stavkirkene i tre blir opplevd som mer unikt norske. Steinkirkene fra middelalderen forbinder vi i større grad med europeisk byggetradisjon. Men også disse er et skattekammer for å forstå vår kristne arv, vår historie og vår kultur.

Et betydelig flertall i Stortinget ønsker en plan for å ivareta middelalderkirkene i stein. I tillegg til opposisjonen har også KrF vært svært opptatt av disse kirkene. Sammen med Sp har KrF jobbet iherdig for å redde kirkene i mange år. Nå er KrF bundet i avtaler mellom regjeringspartiene. Dette gjør at de ikke kunne skrive seg sammen med opposisjonen i en felles komitémerknad.

Men det faktum at både KrF og opposisjonen ønsker en slik plan er et godt utgangspunkt. Vi håper at alle som ønsker å ivareta denne viktige kulturskatten greier å jobbe strategisk sammen. Dersom det ikke skjer, kan en viktig del av vår nasjonalrikdom gå tapt. Det vil være en kulturhistorisk og en kirkehistorisk tragedie.

Sps Åslaug Sem-Jacobsen har gjort en viktig jobb for å samle opposisjonspartiene til et felles merknad for verne kirkene. Nå håper vi KrF får med seg regjeringspartiene på samme måte, slik at arbeidet med en plan for steinkirkene kan settes i gang snarest mulig.

LES OGSÅ:

Våre skrøpelige steinkirker

De kan redde gamle steinkirker

Ekspertene ber politikerne ta grep

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder