Leder

Rasismen er dypt ukristelig

Mange kirkesamfunn vegrer seg kanskje for å knytte seg for tett til Black Lives Matter og andre aktivistgrupper. Men dette burde ikke stoppe dem fra å bruke anledningen til å si klart og tydelig at vi som kristne aktivt må konfrontere rasismen.

FILE - In this Tuesday, June 2, 2020 file photo, Omar Fernandez takes part in the Prayerful Protest march for George Floyd in the Brooklyn borough of New York. Floyd died after being restrained by Minneapolis police officers on Memorial Day, May 25. (AP Photo/Frank Franklin II)

Preses Olav Fykse Tveit har tatt med seg sitt ­globale engasjement fra da han ledet Kirkenes ­Verdensråd. Fredag uttrykket han sin støtte til frede­lige demonstrasjoner mot rasisme, i kjølvannet av dødsfallet til George Floyd 25. mai: «Mangfaldet som Gud har skapt oss med og til, er vorte skiljer, diskriminering og konflikt. Rase er ein konstruksjon. Vi får ikkje puste.»

Strukturell rasisme

Det kan synes selvsagt å støtte fredelige demonstrasjoner mot rasisme. Likevel er det grunn til å ­applaudere Fykse Tveits uttalelse. For det første er det ofte bra å være «politisk korrekt», selv om ­uttrykket blant mange brukes nedsettende.

For det andre er det verdt å merke at Fykse Tveit velger å si «Vi får ikkje puste». Slagordet «I Can’t Breathe» har vært sentralt i Black Lives Matter-­bevegelsen siden Eric Garner ytret disse ordene før også han døde som følge av kvelning under en ­politiarrestasjon i 2014. Også George Floyd sa disse ordene. Ved å påkalle denne fortvilte ytringen, går Fykse Tveit lengre enn kun å vise en generell støtte til kampen mot strukturell rasisme – han sier ­indirekte at politiets håndtering har vært uakseptabel, og knytter dette til et overordnet problem med rasisme.

Kristen plikt å reagere på rasisme

Lørdag publiserte vi et intervju med den episkopale amerikanske presten Esau McCaulley, som har vært en tydelig stemme i denne debatten. McCaulley kaller simpelthen hele protesten en «kristen bevegelse», fordi den gjør krav på at hvert menneske, som er skapt i Guds bilde, har krav på respekt.

Dette betyr selvsagt ikke at alle som protester nå er kristne, eller at kristendommens menneskesyn er det eneste som kan få folk til å rase mot uretten. McCaulleys poeng er heller at det er en kristen plikt å svare på rasismens problem – og det gjelder ­uansett hvilken hudfarge man har.

Mange kirkesamfunn vegrer seg kanskje for å knytte seg for tett til Black Lives Matter og andre aktivistgrupper. Men dette burde ikke stoppe dem fra å bruke anledningen til å si klart og tydelig at vi som kristne aktivt må konfrontere rasismen. Den strider grunnleggende mot Jesu lære.

LES OGSÅ:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder