Leder

Mensen og fortielse

Det er viktig at menn med makt snakker om mensen. I mange land betyr mensen utestengelse og overgrep for jenter. Å endre dette kommer ikke av seg selv.

Torsdag var den internasjonale mensdagen. Over en halv milliard jenter og kvinner mangler i dag tilgang til bind, rene toaletter og hygieneartikler. Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) er nå en av flere som går offensivt ut og ber menn om å snakke mer om mensen.

Når jenter i mange land får mensen, kan det være starten på både overgrep og utestegning fra samfunnet. Ulstein skriver at kunnskap om mensen er helt essensielt for jenters og kvinners utdanningsløp og videre deltakelse i yrkesliv og samfunn.

I noen land kan det å få mensen resultere i rituelle overgrep. I Malawi har det vært slik at når jenter får mensen, ble de sendt til høvdingen i landsbyen. Han utførte overgrep med den overbevisning at dette var en renselsesprosess.

Andre steder i verden må jenter slutte på skolen, eller de går glipp av undervisning de dagene de har mensen, på grunn av mangel på bind og tamponger. Noen kvinner opplever å bli isolert. Overbevisningen om at de er urene, gjør at de isoleres. Jentene blir plassert i grotter. Noen har mistet livet.

Også fredsprisvinner Malala Yousafzai er opptatt av hvor viktig det er å snakke om nettopp mensen og hvilken betydning den har for jenter og kvinner verden over. Hun sier: «Nesten halve verdens befolkning har menstruasjon i nærmere 40 år, så både jenter og gutter bør lære at mensen er normalt. Som med så mye annet ligger svaret i utdanning.»

Det er svært viktig at dette tabuet nå blir snakket om. Det er særlig viktig at dette blir omtalt av menn som har makt i verden. Som så mange andre tilstander eller sykdommer som rammer kvinner, har mensen blitt fortiet. Menn besitter mest makt. Når konsekvensene av mensen ikke rammer dem selv, blir det ofte fortiet eller tabubelagt. Dette har kvinner måttet leve med til alle tider.

Heldigvis er dette i ferd med å endre seg. Men endringene skjer ikke av seg selv. Derfor fortjener Ulstein ros for å ta opp dette viktige temaet for kvinner verden rundt.

LES OGSÅ: Ber verden prate om mensen

LES OGSÅ: Dagfinn Høybråten: Den livsviktige doen

LES OGSÅ: Hilde Frafjord Johnson: Et historisk nederlag

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder