Nyheter

Ber om mensenprat

I et blogginnlegg i The Guardian oppfordrer Madeleine Fogde verden til å snakke om mensen. 


– Hvorfor det?

– Fordi det er tabubelagt selv om halve verden har mensen. Det finnes mange problemer knyttet til mensen, men vi kan ikke forstå eller løse et problem dersom man ikke tør å prate om det.

– La oss snakke om mensen. Hvordan står det til med kvinner i verden og mensen?

– Ikke alle har tilgang til sanitetsbind. I noen land i verden ­anvender jenter alt fra jord, blad, strå, svamp, til tørkede maiskolber som beskyttelse når de har mensen, og det kan du jo tenke selv er svært ubehagelig, sier Fogde.

LES OGSÅ: «Kvifor skal ikkje kvinner få sjå ut som vaksne?»

– Men er man ute på åkeren og jobber hele dagen, har man ofte ingenting annet. De fleste steder har man råd til bomull, men det skaper ikke den nødvendige tryggheten man trenger i dagliglivet.

Dropper jobb og skole

Hva fører mangelen på god ­beskyttelse til?

– Mange ender opp med å sitte inne når de blør som mest, og må derfor droppe jobb, skolen ­eller arbeid ute på åkeren. Det kan innebære produksjonsbortfall, lavere månedslønn, og at skole­arbeidet blir vanskeligere å henge­ med i, sier hun.

LES OGSÅ: Møter fordommer fordi hun ikke vil bli mor

Fogde mener løsningen ligger i mer informasjon.

– Konsumentene må vite hvordan de skal håndtere dette og hvordan de skal kaste dette. Mange får sjokk når de blør fordi de ikke har snakket med noen om mensen, og de aner ikke hva som skjer, forklarer hun.

– Noen opplever å miste en hel generasjon i for eksempel aids, og da er det vanskelig å finne noen å snakke med. Det er ikke fristende å gå til bestemor for å spørre om mensen.

Miljøvennlige alternativ

Slår du et slag for mensen­koppen?

– Vi ønsker flere produkter med ulike prisnivå. For mange er det dyrt, og derfor er det bra å se initiativ til andre løsninger enn bind og tamponger. Mensenkopp har blitt populært i Europa og Skandinavia fordi det er miljøvennlig, men mange bruker dem fordi de er billigere. Det finnes også flergangsbind som kan vaskes og bruke flere ganger.

Hva er hellig for deg?

– Jeg synes relasjonen med ­naturen er hellig for meg.

Og hva er vår tids tabu?

– Menstruasjon og seksualitet er fortsatt svært tabubelagt. Delvis fordi det er noe som bare gjelder oss kvinner.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter