Leder

Pins-krangel med alvorlig undertone

I økende grad finnes det krefter som tar avstand fra FN fordi de ikke vil ta ansvar for verden rundt oss. Det er både overraskende og trist at en redaktør i en kristen dagsavis fløter med slike krefter.

På sosiale medier har det rast en hard krangel om regjeringsmedlemmenes bruk av en jakkenål for FNs bærekraftmål. Dette kan synes som en uvesentlig krangel, fordi den handler om bruk av en jakkenål. Men hele diskusjonen har en alvorlig undertone. Den handler om Norges forhold til FN og vår vilje til å sette kampen mot fattigdom og klimaendringer høyt.

Frp: Feil signaler å gå med FN-pin

En av de første på banen var Jon Helgheim i Frp. Han skrev dette på Facebook i slutten av april: «Meg kommer dere aldri til å se med noe FN-pin. Jeg er valgt av det norske folk for å ivareta Norges interesser. En pin sier noe om hvem eller hva du representerer. Etter mitt syn gir det helt feil signaler at Norges regjering går med en FN-pin. Vi må ikke glemme hvem vi representerer!». Dette ble delt av flere Frp-ere i sosiale medier.

Vebjørn Selbekk fikk kritikk av Hareide

Tirsdag kom Dagens redaktør Vebjørn Selbekk etter. Han skrev: «Jeg skjønner ikke hvorfor den norske elite på død og liv skal bære FN-pinsen på jakkeslaget. Hva er galt med det norske flagget?». ¨

LES OGSÅ: Selbekk liker ikke at statsråder går med FN-pins

Det fikk igjen KrFs samferdselsminister Knut Arild Hareide til å reagere. Han skrev: «Selbekk vet utmerket godt at nålen symboliserer FNs bærekraftsmål som er hele verdens arbeidsplan for å bekjempe fattigdom, utrydde forskjeller og bremse klimaendringene. I en tid som dette blir målet mer viktig enn noen gang. Slike populistiske utsagn Selbekk kommer med – gjør ikke annet enn å skape mistenkeliggjøring og avsporing». Han har fått stor støtte i sosiale medier.

Det er ikke rart at Selbekks innlegg har skapt reaksjoner. Når redaktøren i en kristen avis skårer billige poeng ved å sette FNs kamp for fattigdomsbekjempelse opp mot det norske flagget, er det mange som synes det gjør vondt. Ikke minst fordi han også bruker et kjent populistisk grep med å kalle regjeringen for «elite». Derfor har pinsdiskusjonen en alvorlig undertone.

Mener vi ikke har ansvar for verden rundt oss

I økende grad finnes det krefter også i Norge som mener vi ikke har et grunnleggende ansvar for verden rundt oss. Eller som tar avstand fra FN fordi det ikke er fullkomment. Det er både overraskende og trist at en redaktør i en kristen dagsavis fløter med slike krefter.

LES OGSÅ: Eggdonasjon endres uten høring

LES OGSÅ: Dokka med ny podcast

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Leder