Leder

Loven som er lik for alle

Det er ­hverken ­politikere ­eller vanlige folk som skal dømme IS-kvinnen. Den ­jobben har ­domstolene.

I mars i fjor skrev Aftenpostens journalist Helle­ Aarnes en svært god kommentar om de såkalte ­tyskerbarna som måtte betale en høy pris for mødrenes valg. Da Kjell Magne Bondevik var statsminister, ga han tyskerbarna en uforbeholden unnskyldning på vegne av Norge. Statsminister Erna Solberg ga den samme unnskyldningen til deres mødre noen år ­senere. For etter krigen var behandlingen av begge disse gruppene stygg og i stor grad bygget på hevngjerrighet, kanskje også hat. Norge som samfunn besto ikke testen som rettssamfunn den gangen.

Nå diskuterer vi hvordan vi skal behandle barn av IS-krigere, og i mange tilfeller også deres mødre. Gruppene vi snakker om, har norsk statsborgerskap. Derfor er de vårt ansvar selv om de har forlatt landet for å slutte seg til en terrorgruppe, akkurat på samme måte som andre norske personer som har gjort straffbare handlinger. Disse kvinnene er vårt tunge ansvar, selv om skulle ønske at vi slapp.

De siste dagene har det vært mye diskusjon om hva som skal skje den IS-siktede kvinnen som nå skal bo i Norge. Både politikere og andre har sterke meninger, og Solberg-regjeringen risikerer splittelse på grunn av saken. Her er det viktig at vi holder tunga rett i munnen. Det er hverken politikere­ eller vanlige folk som skal dømme henne. Den jobben har domstolene. De er satt til å forvalte en lov, og den loven er lik for alle.

Da Anders Behring Breivik ble stilt for domsstolen, besto vi som samfunn testen som et rettssamfunn. Selv om han på det groveste hadde brutt våre lover, fikk han en grundig behandling i flere rettsinstanser.

Når alt kommer til alt, er det dette et liberalt demokrati og rettssamfunn skal måles på: Vår evne til å la lovene og rettssystemet gjelde for dem vi misliker sterkt. Går vi bort fra det, har vi tapt. Det vil ikke bare IS-kvinnen og hennes like tape på. Mister vi fatningen nå, vil det største tapet ligge hos oss som samfunn.

LES MER:

Thorbjørn Jagland: – En større trussel for rikets sikkerhet om Norge ikke henter IS-kvinnen og stiller henne for retten

Knut Arild Hareide: «Vil Frp ut av regjering, er det ingen som bør stoppe dem»

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder