Leder

Vårt Land: Vanskeligere å være annerledes

Håndballforbundet har åpnet en dør for diskriminering av religiøse som kan få uante konsekvener.

Håndballforbundets nei Oslofjord Convention Center, tidligere kjent som stevnestedet til Smiths venner, er blitt en sak av nasjonal betydning. Den handler om langt mer enn en uenighet mellom håndballklubber og en stiftelse med koblinger til et trossamfunn. Den handler om hvordan vi forholder oss til religiøse standpunkter som avviker fra majoritetens. Debatten vil få betydning langt ut over de konkrete leieavtalene.

Onsdag ble det klart at Norges Idrettsforbund mener Oslofjord har høy bevissthet rundt diskriminering, faktisk bedre enn en gjennomsnittlig idrettsarena. Når Håndballforbundet likevel valgte å gå bort fra avtalene med Oslofjord, er den viktigste årsaken antakelig at flere klubber ikke ønsket å delta i de planlagte turneringene. Det blir ingen turnering uten klubber.

Håndballforbundet kunne likevel konkludert med å stå ved avtalen med Oslofjord. Da ville de selvsagt måttet gå i dialog med klubbene og forsøke å få dem til å stille av prinsipielle årsaker. De ville i så fall hatt mange gode argumenter. De ville handlet om at idretten heller ikke kan diskriminere på grunn av religion. Da åpner man for en praksis som kan hindre idretten i å utføre sitt samfunnsoppdrag.

Når de ikke valgte denne løsningen kan det henge sammen med at Lerøy Seafood Group, hovedsponsoren til en av de planlagte cupene, formidlet til Håndballforbundet i forkant av avgjørelsen at de ønsket at forbundet valgte bort Oslofjord som arena. Det gir nye dimensjoner til saken: Den handler ikke bare om hvorvidt LHBT-personer har grunn til å føle seg diskriminert av eierstiftelsens verdier. Den handler også om hvorvidt en næringsaktørs økonomiske interesser er tjent med en negativ debatt knyttet til deres varemerke. Og om idrettens avhengighet av kommersielle sponsorer.

Vi mener Håndballforbundet ikke har forholdt seg prinsipielt til denne saken. I stedet har man åpnet en dør for diskriminering av religiøse som kan få uante konsekvenser. Vi er ikke tjent med et samfunn der de aktørene som roper høyest får som trumfe sitt syn igjennom på bekostning av minoriteter. Det er et samfunn der det blir stadig vanskeligere å være annerledes, og der konfliktene står i kø.

LES MER:

Flere vurderer å droppe Oslofjord Convention Center – stor organisasjon møter opprop

Oslofjord Convention Center kutter alle bånd til Brunstad Christian Church

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder