Leder

Koranen til folket

Tre norsk-muslimske organisasjoner, blant dem moskeen Minhaj-ul-Quran i Oslo, ønsker å avmystifisere Koranen ved å dele ut 10.000 norske koranoversettelser. Er det en god idé?

Linda Noor, daglig leder i tankesmien Minotenk, er skeptisk, og begrunner dette med at organisasjonen SIAN ikke trenger mer oppmerksomhet enn den alt har fått. Dessuten mener hun at utdelingen ikke vil ha den store effekten: «De som har muslimfiendtlige holdninger, blir nok ikke mindre muslimfiendtlige av å få en Koran», sier hun. Noor anfører også et ­argument på den positive siden, nemlig at utdelingen «viser at man kan gjøre en aktiv, fredelig handling i møte med provokasjoner».

Noors tvisyn er et godt utgangspunkt i et slikt spørsmål. Og nettopp dette tvisynet deler vi: På den ene siden kan det overraske nye lesere at Koranen er en svært lite voldelig bok. Den inneholder i ­hovedsak leveregler, utvidete varianter av noen av Bibelens fortellinger og poetiske skildringer av Gud og et godt liv. For lesere som har kjøpt bildet av ­Islam som en spesielt voldelig religion kan dette være overraskende.

På den annen side har ikke nordmenn flest veldig mye kunnskap om hvordan Koranen kan og skal tolkes. Kirkens tolkning av Bibelen er blitt en del av vår norske kultur. De fleste nordmenn vet at Det nye testamentes budskap om tilgivelse og kjærlighet er en overordnet tolkningsnøkkel, og at en del av fortellingene ikke nødvendigvis skal forstås normativt. Like fullt kan Bibelen leses med fordommer og uten de grunnleggende tolkingsnøklene mange kristne vil legge til grunn. Da kan budskapet framstå som ganske spesielt.

På samme måte er det lett å finne ting i Koranen som en sekulær nordmann vil bli støtt av. Noen ­ganger framstår budskapet som motsetningsfylt. Hvilke vers er da retningsgivende, og hvilke skal tolkes bokstavelig? Vi tror det er langt viktigere at muslimer fortsetter å fortelle oss hvilke grunnleggende prinsipper de legger til grunn for tolkningen – og at vi lytter når de gjør det.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder