Leder

Brenne bøker i egen peis

Frihetene våre har en tendens til å kollidere. Religionsfriheten kan komme i konflikt med ytringsfriheten.

Foreldres rettigheter kan komme i konflikt med barns rettigheter. Min frihetsradius kan strekke seg innenfor din frihetsradius. Det finnes en grense for hvor langt prinsippene kan hjelpe oss, og vi må la pragmatikken ta over.

Da SIAN forrige helg brant en koran på torget i Kristiansand, var det mange som reagerte – med god grunn. Bålet var uten tvil tenkt for å provosere: Som ytring er et bokbål tomt, å brenne noe er den mest banale kritikk det går an å framføre. I tillegg knytter SIAN seg til andre bokbål gjennom tidene, hvorav ingen har hatt hederlige mål eller konsekvenser. Nazistenes bokbål er de mest berømte.

Å fyre opp under sinne

Hvordan skal man reagere når noe man holder hellig blir fysisk angrepet, når angrepet er satt i live nettopp for å provosere og herse med den troende? Heldigvis fikk ikke hendelsen i Kristiansand alvorlige følger, men det hadde antakelig ikke vært SIAN imot om den hadde ført til omfattende voldshendelser. Å fyre opp en bok er å fyre opp under menneskers sinne.

Jurist Anine Kierulf uttalte seg i Aftenposten om saken denne uka. Hun mener koranbrenning ikke er ulovlig. Det har hun rett i, bokbrenning er skal selvsagt være lovlig. Det finnes ikke noe prinsipp nedfelt i norsk lov som beskytter gjenstander som av noen anses som hellige.

Dermed er det lett å lese SIANS aksjon som et forsøk på å teste ikke bare muslimers langmodighet, men også ytringsfrihetens grenser. Ville de bli tiltalt?

Politiets rett til pragmatiske tiltak

På tross av lovligheten valgte Politidirektoratet å gripe inn overfor det varslede bokbålet. Politiet har anledning til å gjøre slike inngrep mot lovlige handlinger for å unngå farlige situasjoner. Det er viktig å verne om politiets rett til å gjøre slike pragmatiske tiltak.

SIAN kan gjerne brenne koraner om de vil, men de bør gjøre det på steder hvor ingen kan komme til skade, på måter som ikke leses som en trussel. Alf Gjøsund fortalte i Vårt Land denne uka om da han brant en Bibel. Vi anbefaler SIAN å følge Gjøsunds eksempel – hellige bøker kan man brenne hjemme hos seg selv.

LES OGSÅ:

Opptøyer da SIAN hadde markeringer i Kristiansand

Politiet har opprettet sak mot SIAN etter koranbrenning

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder