Leder

Kjell Ingolf Ropstad spurt om å bli KrF-leder

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad har fått spørsmål fra valgkomiteen om å bli ny partileder.

Oslo  20190307.
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (Krf) og regjeringen presenterte endringer i bostøtten torsdag. Bakgrunnen er de høye strømprisene i vinter.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

– Jeg har gitt beskjed til valgkomiteen at jeg er villig til å påta meg den oppgaven partiet skulle be meg om. Jeg gleder meg uansett til å få realisert KrFs gode politikk og være en del av teamet som bygger partiet fremover, sier Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

LES OGSÅ: Krevende jakt på nye partitopper

Spenning rundt nestledervervet

Valgkomiteens innstilling til ny partiledelse blir trolig lagt fram ved 12-tiden tirsdag, ifølge statssekretær Julian Thomas Farner Clavert. Det er ventet at valgkomiteen ønsker at Olaug Bollestad skal fortsette som 1. nestleder.

Størst spenning er det knyttet til hvem som overtar Ropstads plass som 2. nestleder. Som Vårt Land skrev i slutten av januar har røde fylkeslag nordpå og utenfor KrFs kjernestrøk presset på for å få «sin» nestleder og øke tyngden sin i partiets viktige sentralstyre.

Fylkesleder i Nordland, Ingelin Noresjsø, regnes som en sterk kandidat. Hun sto på rød side og har sagt at hun ønsker nestledervervet. Finnmark KrF hadde hennes navn på blokka tidligere i år.

– Jeg stiller som nestleder fordi jeg ønsker at KrF skal representere hele landet. Da må vi ha stemmer fra andre strøk enn dagens stortingsrepresentanter. Vi er viktige for å bygge KrF-organisasjonen og jeg kan være en ny stemme inn i KrF. Ønsket mitt er mer vektlegging av distrikts- og næringspolitikk,, sa Noresjø til Vårt Land i slutten av januar.

Også Erik Lunde, som var rød sides mann i forhandlingene om ny regjeringsplattform, har blitt nevnt som nestlederkandidat. En annen kandidat er tidligere stortingsrepresentant fra Østfold, Line Henriette Holten, som har blitt spilt inn av Hedmark KrF. Holten sto på blå side.

LES OGSÅ: Bollestad avblåser all lederdebatt

Ventet at Ropstad vil bli leder

Det har vært ventet at Ropstad vil bli ny KrF-leder. Han var fanefører på den blå siden i KrFs retningsstrid, som endte med at KrF med knappest mulig margin sa ja til å gå inn i Erna Solbergs regjering i januar i år. Dermed gikk Knut Arild Hareide av som partileder.

Andre navn har blitt fremmet til ledervervet. Tidligere stortingsrepresentant fra Oslo, Hans Olav Syversen, var den heteste kandidaten blant disse. En del fylkeslag med røde flertall anså Syversen som mer samlende enn Ropstad, som gikk hardt ut i retningsstriden.

Syversen har imidlertid vært svært tydelig på at han ikke er aktuell. Også Olaug Bollestad har avblåst all lederdebatt og pekte på Ropstad. Den fungerendende KrF-lederen ønsker å fortsette som 1. nestleder i partiet.

Dermed står Ropstad uten reelle utfordrere.

LES OGSÅ: Ropstad i Min tro: – Jeg tror ikke det var Guds plan at retningsvalget gikk sånn

Nytt sentralstyre

Ny KrF-ledelse skal velges på partiets landsmøte 26.–28. april i Stavanger.

Det er også knyttet spenning til hvem som innstilles til plass i KrFs viktige sentralstyre. For fylkeslag utenfor KrFs kjerneområde er det viktig at sentralstyret sikrer at hele landet er representert i toppverv. Etter stortingsvaglet i 2017 er både partiledelsen og stortingsgruppen fullstendig dominert av kjernefylkene på Sør- og Vestlandet.

– De delene av landet som ikke er dekket gjennom stortingsrepresentanter og statsråder må inn i sentralstyret. Det er Østlandsområdet, Trøndelag og Nord-Norge. De må vi ha med, sa Oluf Maurud i Hedmark KrF til Vårt Land i slutten av januar.

Foruten geografiske hensyn for å sikre at KrF fortsatt kan være et landsdekkende parti, er også ønsket om samling etter den opprivende retningsstriden ventet å spille inn.

– Ja, vi må finne en partiledelse og et sentralstyre som KrF-organisasjonen kjenner seg igjen i og som reflekterer sammensetningen av partiet, sa leder for valgkomiteen, Solveig Ege Tengesdal til Vårt Land i januar.

Et flertall av medlemmene i dagens sentralstyre og landsstyre ønsket å følge Hareides anbefaling om å søke regjeringsmakt med Ap og Sp.

Etter at KrF sa ja til å gå i regjering har imidlertid flere tillitsvalgte meldt seg ut. Hordalands fylkesleder, Dag Sele, var blant dem sa fra seg plassen sin i både sentralstyret og landsstyret.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder