Leder

Genmat mot klimakrise

Setter vi kravet om ren og økologisk mat foran trusselen om underernæring, sykdom og død?

Bioteknologirådet åpner nå for diskusjoner om hvorvidt genmodifisert mat (GMO) kan bedre matsikkerheten i Afrika. Leder Kristin Halvorsen skriver i en artikkel i Bioteknologirådets magasin at de nå ønsker å løfte fram denne diskusjonen, vel vitende om at «GMO i Afrika er utfordrende». Norge er blant landene i verden som har de aller strengeste lovene mot bruk av genmodifiserte organismer. Derfor vekker det oppsikt når Bioteknologirådet «åpner døren på klem».

LES OGSÅ: Vurderer om GMO-mat kan mette

Spørsmålet utfordrer privilegerte nordmenn på flere måter. For er det riktig av oss her i rike nord å sette foten ned for bioteknologiske løsninger som kan hindre økt matmangel i vanskeligstilte deler av verden? Ifølge FNs klimapanel risikerer halvparten av befolkningen på det afrikanske kontinentet å bli hardt rammet av undernæring som følge av klimaendringer. Setter vi kravet om ren og økologisk mat foran trusselen om underernæring, sykdom og død?

Den norske politikken knyttet til genmodifisert mat er svært restriktiv. Det finnes per dags dato ingen genmodifiserte produkter som er godkjente som matvarer her til lands. De fleste av oss er glade for det. Vi liker å vite hva vi spiser. Derimot finnes det flere såkalte «avledede produkter», matvarer som ikke selv inneholder, men som er produsert på grunnlag av, genmodifiserte organismer.

Den norske motstanden mot å slippe til genmodifiserte organismer i matproduksjonen internasjonalt er sterk. Som vi skrev i går, har det blant annet vært manglende vilje til å bruke GMO som et verktøy i norsk matvarebistand. Miljøorganisasjonen Greenpeace Norge mener heller ikke at genmodifisert mat er løsningen for et Afrika med store landbruksvariasjoner. «Det Afrika treng er eit robust og stadeige landbruk, slett ikkje GMO», sier leder Truls Gulowsen.

Dilemmaet er der like fullt. For med hvilken rett kan den vestlige verden sette foten ned for et mest mulig effektivt landbruk i et kontinent som blir hardt rammet om temperaturen stiger to grader? Her kan også oljenasjonen Norge komme til å bli oppfattet som dobbelmoralsk.

LES OGSÅ:Historisk forbud mot genmodifisert mat

Dette spørsmålet har mange sider. Vi er enige med Bioteknologirådet om at det trenger å diskuteres – nøye.

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Leder