Leder

Sanas islam

Noen tror vi kritiserer Hege Storhaug fordi hun motarbeider ekstrem islam. Det er helt feil.

'Organisert islam' er vår tids farligste ideologi, er budskapet til Hege Storhaug i Human Rights Service (HRS). Budskapet står i sterk kontrast til det bildet av islam en hel generasjon nordmenn har fått gjennom den populære TV-serien Skam.

LES OGSÅ: Frihet under ansvar

Mens Storhaug forbinder islam med menneskerettighetsbrudd og kvinneundertrykkelse, symboliserer rollefiguren Sana i Skam helt andre verdier. Det samme gjør skuespilleren bak rollen, Iman ­Meskini. Hun identifiserer seg så sterkt med det norske samfunnet at hun har avtjent militærtjenesten. Hennes islam står for «fred og nestekjærlighet, og at du skal ta vare på de svake i samfunnet, gi penger til de trengende og hele tida jobbe med deg selv».

Hvilket bilde av islam er riktig? Sanas – og Iman Meskinis – eller Hege Storhaugs? Spør du de nesten én million Skam-seerne, vil mange svare Sanas. Ikke bare fordi dette bildet ble formidlet gjennom NRK, men fordi det samsvarer med bildet av islam de ser i sin egen hverdag: en religion som kan tilpasses det norske samfunnet.

Vi mener spørsmålet først og fremst er feil stilt. For begge bildene av islam er riktige. Mesikinis islam er Meskinis – og mange andre norske muslimers – islam. Hege Storhaugs islam er jihadistenes og hudud-tilhengernes islam. (Hudud er læren om konkrete straffer for blant annet ekteskapsbrudd, alkoholbruk og blasfemi.) Heldigvis er tilhengerne av Hege Storhaugs islam et lite mindretall i Norge.

Vi får også et annet spørsmål som er feil stilt: Hva mener Vårt Land om islam? Vårt svar er et spørsmål i retur: Hvilket islam? Den varianten vi finner i Skam-serien – og hos mange muslimske nordmenn – har mange sympatiske trekk. Det betyr selvsagt ikke at Vårt Land ønsker å fremme islam som religiøs retning. Jihadistenes islam tar vi sterkt avstand fra, i likhet med de aller fleste muslimer i Norge. Den varianten av islam som vil straffe ekteskapsbrudd, alkoholbruk og blasfemi, ønsker vi selvsagt å motarbeide.

LES MER: Merkelig at HRS får støtte

Noen tror vi kritiserer Hege Storhaug fordi hun motarbeider ekstrem islam. Det er helt feil. Vi kritiserer henne for å gjøre det motsatte. Ved å stemple og mistenkeliggjøre moderate muslimer skaper hun motsetninger, noe vi tror kan fremme ekstrem islam. Det setter vi lite pris på. Derimot heier vi på krefter som virkelig motarbeider ekstrem islam. Der har NRK – med god hjelp av Iman Mesikni – gjort en glitrende jobb ved presentere en muslimsk rollemodell med integritet og varme. Slik marginaliserer de innflytelsen ekstrem islam har på unge mennesker.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder