Leder

Moralisme for klima

Noen ganger er moralisme rett og slett nødvendig.

Vi har fått tre dårlige miljønyheter på kort tid. Samme­ dag som regjeringen leverte et svakt klima­budsjett, kom FNs klimapanel med et dramatisk ­varsku om den globale oppvarmingen. I tillegg kan presidentvalget i Brasil føre til økt avskoging i ­Amazonas. Hva skal vi gjøre?

LES OGSÅ: Misfornøyd med klimasatsingen

FNs klimapanel etterlater ingen tvil: Milliarder av kroner og en nærmest overmenneskelig innsats må til for å unngå dramatiske klimaendringer. Alt tyder på at den globale oppvarmingen er farligere enn tidligere antatt. Samfunnet må nærmest legges fullstendig om. Og det må skje kjapt.

Likevel går viktige land i motsatt retning. Som Brasil, landet med størst regnskog i verden. Dersom den ytterliggående populisten Jair Bolsonaro vinner andre valgomgang, har han lovet å trekke Brasil fra Parisavtalen. Dersom det skjer blir han den første som følger i Donald Trumps fotspor. Bolsonaro ­avviser klimaforskning og mener Paris-avtalen er et «komplott i FN for å frata landet suverenitet over regnskogen».

Konsekvensene av denne type retorikk er større­ enn vi liker å tenke på. Hvis Brasil ikke blir med på å bremse avskogingen, kan det nesten bli umulig å nå klima­målene, advarte general­sekretær Bård Vegar Solhjell i Verdens naturfond i gårs­dagens Vårt Land. Så alvorlig er det.

Likevel har vi vanskelig for å ta det innover oss. Psykologen og filosofen Ole Jacob Moen slår et slag for å ta tilbake moralen som en felles plattform i møte med klimakrisen. Det kan få folk til å endre oppførsel i møte med ytre farer, sier han i dagens Vårt Land. Problemet, mener han, er at moral har blitt så individuelt, at det å snakke om en allmenn, fellesmoral blir ensbetydende med moralisme.

Klimakrisen er en ytre fare. Noen ganger er moralisme rett og slett nødvendig. Men moralisme må være blandet med en dose håp. Uten håp nytter det ikke. En kollektiv, moralsk dugnad kan ikke legges på miljøforkjempere som plukker plast på strendene alene.

LES OGSÅ: Vil møte klimakrisen med moral

Vårt moralske miljøansvar bør hvile tungt på politikere og ledere. Når de tar valg, som å trekke seg fra en felles klimaavtale, er det korttenkt og egoistisk. Det er et umoralsk valg.

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Leder