Nyheter

Venstre strør salt i Aps åpne sår

ANALYSE: Trine Skei Grandes parti avslutter et historisk halvår med solid kurs oppover. Også Venstre rapper nå fra Ap.

Bilde 1 av 2

I Norstats ferske måling for Vårt Land er Ap månedens tydelige taper med tilbakegang på 2,1 prosentpoeng. Med 21,5 prosent er nivået under elendigheten i januar, da Giske-saken var på sitt mest intense. På målingene våre må vi 16 år tilbake for å finne verre tall.

LES SAKEN: Ap til bunns etter nytt stormvær

Venstre får derimot en sommergave: Fremgang med ett prosentpoeng til 5,1. Såpass til styrke blant velgerne har ikke Venstre hatt siden høsten 2015.

For Trine Skei Grande og partifolket har det vært et historisk halvår: Partiet brøt grenser og inntok en regjering som den gamle fienden Frp satt i. Beslutningen skapte strid i deler av Venstre, men ikke tungt fall på gallupene.

LES OGSÅ: Erna Solberg avviser at Høyre blir verdiliberalt

Et hopp opp

Etter inntredenen i regjering, har Venstre vært lite synlig i riksmediene. Oppmerksomheten fra landsmøtet i april handlet om en «skandalesak» mer enn politikk. Men nå i juni får Venstre en velgerbonus.

Selv om bare halvparten av velgerne fra i fjor fortsatt ville stemt på partiet, forsyner Venstre seg fra gruppen usikre. Det spesielle er at nær 25.000 velgere flykter fra Ap til «det borgerlige Venstre» som LO stadig hakker på.

En slik monnelig overgang fra Ap må man tilbake til tiden før den borgerlige maktovertakelsen i 2013 for å finne. Men i bakgrunnstallene – som alltid er usikre – er det ett skår i gleden for Grandes parti. Det lekker stort til partner Høyre. Prisen for borgerlig samarbeid kan også være at storebror beiter grovt på juniors mark.

Flatt i KrF

Venstres gammelkompis KrF ligger urørlig på valgresultatet på 4,2 prosent. Lojaliteten er sjeldent bra til det kriserammede partiet å være: Åtte av ti KrF-velgere fra i fjor ville stemt på dem igjen, høyere enn ved mange andre målinger etter valget.

Men det er nettopp trofastheten blant egne som berger partiet. Bortsett fra en liten lekkasje til Høyre, skjer det absolutt ingenting i KrFs velgerlandskap. Partiet trekker null velgere fra Ap, Frp, Sp, SV, Venstre og MDG.

Appellen KrF har til velgere før strategiprosessen endelig «avdukes», er på denne målingen urovekkende og kritisk.

LES OGSÅ: SV tror ikke Rødt på laget vil skremme bort Sp og KrF

Gult vippeparti

På borgerlig side ligger Frp 1,6 prosentpoeng under valgresultatet, mens Høyre øker mest med 1,4 prosentpoeng. Slik er Høyre månedens vinner. Med 27,8 prosent er Høyre nær tre prosent over valgresultatet. I tillegg til gevinsten fra Venstre, sanker Høyre flere stemmer enn før fra Ap og Frp. Dessuten er lekkasjene til Sp stoppet.

Fortsatt er Høyre, Frp og Venstre avhengig av støtte fra KrF for å ha flertall for dagens regjeringsprosjekt. I Norstats måling er KrF nok en gang vippepartiet og demonstrerer samtidig Aps krise.

Illojale mot ørnen

For om Ap samler sammen alle mulige rødgrønne krefter, er de fortsatt avhengig av KrF for å kunne danne flertall for en ny regjering. Ap senkes til 21-tallet fordi alle triste lekkasjer til Rødt og SV forsterkes – og fordi velgertap til Venstre altså kommer i tillegg. På en måte strør Venstre salt i Aps åpne sår.

Bare seks av ti Ap-velgere fra i fjor ville stemt på partiet igjen. Det sier sitt om tilstanden til den gamle ørnen i politikken at bare Venstre – tradisjonelt med de mest troløse velgerne – har lavere lojalitet enn Ap.

LES OGSÅ: Analyse: Bildet av kranglepartiet Venstre er borte

Røde marsj

Sp synker til 10,7, først og fremst fordi de nå vinner langt færre fra de blågrønne. Partiet Rødt får 4,9 prosent og setter dermed nå rekord på Vårt Lands målinger.

Selv om også SV er i støtet, rapper Rødt jevnt med velgere fra Audun Lysbakkens parti. I tillegg lider Miljøpartiet De Grønne av den røde oppturen.

Dette er fjerde Norstat-måling på rad med Rødt over sperregrensen. Partiet ville her fått en større stortingsgruppe enn KrF.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter