Nyheter

Toojis altersang

Kirkerommet har sitt eget språk. Det språket har ikke Tooji lært.

Tooji Keshtkar har kommet ut av skapet ved å slippe en musikkvideo som har rystet kirken. Den 28 år gamle artisten har en sterk historie. Den begynner med moren, som blir tvangsgiftet, må flykte fra Iran, blir skilt, og må slite for å få endene til å møtes i Norge. Tooji selv må gå gjennom oppveksten som annerledes. På skolen må han gjemme seg i buskene for ikke å bli banket opp. Han nekter å stå fram som homofil, selv om mange vet det. Helt til nå.

Sinne

Han har sett de samme bildene som oss: Av homofile som blir kastet ned fra høye bygninger av IS. Av homofile som blir banket opp i Russland. Han har lest om homofile som risikerer dødsstraff eller fengsel i 78 land. Ikke fordi de skader andre, men fordi det er i strid med religionen.

LES OGSÅ: – Videoen kom i veien for budskapet

Nå er det disse menneskene han vil stå opp for. Han har følt seg som en «annenrangs» selv, på grunn av religionen. Det har «bygget seg opp et sinne på grunn av all denne elendigheten som mennesker har blitt utsatt for», sier han til nettstedet Gaysir.

Den kontroversielle videoen handler om å flykte fra Gud og seg selv. Og om å komme tilbake, og der – ved alteret, foran Guds ansikt – uten skam – gjøre det som har har utløst så mye skyldfølelse i så mange homofiles liv: Den seksuelle akten. Omfavnelsen, som ble spilt inn i Frogner kirke, er rammet inn av relieffet fra 1907 med Jesu ord: «Jeg vil give eder hvile».

Det går an å forstå Toojis utgangspunkt, og hans ønske om å protestere. Protesten er sterk, men også personlig. Det går an å tolke budskapet bak som vakkert.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Unisont

Likevel reagerer kirken negativt. Nesten unisont. Noen blir sinte, andre blir såret. Og nesten alle mener Tooji kunne gjort dette på en annen måte.

LES OGSÅ: Sa nei til Tooji – fryktet overgrepstolkning

Mange vil tolke protestene som en moralistisk pekefinger fordi Tooji er homofil, eller fordi sex er noe skittent. Men i så fall ville ikke reaksjonene kommet fra biskop Ole Christian Kvarme, som etter bråket for ti år siden har konsentrert seg hardt for ikke å støte homofile. Det ville ikke kommet fra lederen i Åpen Folkekirke, Sturla Stålsett, som i mange år har støttet homofile. Årsaken til den brede reaksjonen er noe helt annet enn moralisme.

Nøkkelen til å forstå ligger nettopp i teksten over alteret: «Jeg vil give eder hvile».

Nåde

Den norske kirke er en åpen kirke. Også i teologisk betydning: Hvem som helst kan komme fra hvor som helst, og møte Gud. Det er det alteret brukes til. Her kan romkvinnen få brød og vin, sammen med stoffmisbrukeren og aksjemegleren. Tooji er like velkommen som alle andre.

Her står offeret for sexmisbruk, som hver dag kjemper mot angsten. Her kneler unge gutter og jenter, slitne av en hverdag med kropps- og prestasjonsfokus. Her står den tidligere muslimen, som fortsatt kikker seg engstelig over skulderen. Her kneler den homofile som ikke er akseptert i sin egen familie, sammen med den konservative, som bruker kreftene på kampen mot endringene i samfunnet.

LES OGSÅ: Kirken: – Vi ba om at sexscenen ble fjernet

De har slitsomme liv alle sammen. De har bører som tynger. De har synder som har skadet dem selv og andre. De har meninger – rette eller gale – som provoserer. Men her, foran alteret, er alle like. Her diskuterer man ikke politikk, her forsvarer man ikke sitt ståsted eller sine handlinger. Her er det Gud det handler om, en Gud som uansett vet alt, som har alle svarene, som kjenner alle. Han møter alle med nåde. Alle får slippe børene som tynger. Her, ved alteret, lar Gud oss få hvile, lærer kirken.

Noe større

De som har opplevd altergangen, eller nattverden, har også opplevd stemningen. Stemningen av andektighet, av gjensidig, tilbaketrukket respekt. Folk er tause, men vennlige. Ingen presser seg fram. For her handler det ikke om dem selv. Det handler om noe større.

Men plutselig bryter Tooji stillheten. Han brøyter seg fram og krever oppmerksomhet. Han overdriver reklamens klisjeer for å få den: Kropper som kler av seg. Heftige støt og glinsende muskler til taktfaste rytmer.

Han mener det godt, men foran alteret er det ingen som vil se Tooji ha sex. Folk kommer hit for å møte det som er større, det hellige. Nå har Tooji presset seg mellom og sier: Se på meg!

Det er derfor de konservative er sinte. Det er derfor de liberale rister på hodet. Kirkerommet har sitt eget språk. Det språket har ikke Tooji lært.

Det betyr ikke at han ikke er velkommen lenger. Mange er enige med ham. Enda flere forstår ham. Og alle vil si: Velkommen til å møte Gud i kirken. Men foran alteret handler det ikke om Tooji. Der handler det om Gud.

LES OGSÅ: Biskopen reagerer på Toojis kirkesex-video

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter