Nyheter

Smiley-
tyranniet

Det har gått fullstendig inflasjon i de digitale smilefjesene.

Det begynte på ungdomsskolen. Jeg husker fortsatt spenningen mens læreren gikk rundt og delte ut prøvene. På bakerste side sto karakteren, forhåpentligvis etterfulgt av et smilefjes. En smiley, rett og slett.

I dag har det gått fullstendig inflasjon i de digitale smilefjesene. Apper på smarttelefonene inneholder en mengde såkalte emoticons som enkelt kan limes inn i beskjeder vi sender til familie, kollegaer og venner. Vi smetter dem inn overalt. Mangler en sms det smilende fjeset, blir vi usikre på om avsenderen er sur.

Smileyen daterer seg tilbake til 1982. Scott Fahlman foreslo at et liggende smilefjes :–) skulle være en markør for useriøse, morsomme innlegg i et internforum for Carnegie Mellon University. 33 år senere har det lille tegnet blitt et salgs påbud for ikke å skape dårlig stemning eller usikkerhet. Det holder ikke med et punktum, jeg må se smilefjeset for å vite at alt er ok mellom oss. Selv i de mest trivielle meldinger tar jeg meg selv i å hekte på en smiley. Smileyen­ er i ferd med å miste sin kraft, spør du meg.

LES OGSÅ: Hvilken tommel velger du?

Forskning viser at en gjennomsnittlig voksen smiler syv ganger per dag. Ett av disse smilene er falskt. Jeg lurer på hvor mange falske smileys som sendes hver dag? Smileyens far, Fahlman, innrømmer at det lille tegnet kan ha degradert mer enn forbedret vår skrevne kommunikasjon. Samtidig mener han at det kan være et nyttig tegn for å markere humor eller­ ironi for alle oss som ikke nødvendigvis skriver like godt som Shakespeare eller Twain.

Forskning viser imidlertid også at de små smilende­ tegnene har en positiv effekt. De gjør at vi rett og slett føler oss bedre. En e-post med negativ tilbakemelding blir bedre mottatt med en smiley, og det er større sjanse for at forandringene som kreves faktisk blir gjennomført. Kanskje læreren min på ungdomsskolen heller burde satt smilefjes på prøvene­ med dårlige karakterer?

Selv forsøker jeg å riste av meg den klamme­ følelsen av å måtte sende med en smiley i all digital­ kommunikasjon jeg foretar meg. Er vi litt mer sparsommelige­ med dem, får de kanskje mer effekt­. De fysiske tror jeg vi kan øke uten betydelig fare.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter