Nyheter

Sannhetstyvene

Lavere tillit til mediene fører til at konspirasjons-teorier lever lenger.

Søndag gikk en 28 år gammel mann inn i pizzarestauranten Comet Ping Pong i Washington med et automatvåpen. Han sa han skulle­ redde barneprostituerte­ som oppholdt seg i kjelleren. ­Ingen ble skadet, og mannen ble pågrepet. Selv forklarte han at han ville komme til bunns i en sak han hadde lest om på sosiale medier.

Men dette var ikke sant. Likevel har nesten en million meldinger versert på nettet om «pizzagate» bare den siste måneden. Historien, som dukket opp i ­begynnelsen av november, hevder at Hillary Clinton, sammen med sin tidligere kampanjeleder John Podesta, har drevet en ­pedofiliring i kjelleren i en pizza-restaurant. Eieren har mottatt flere drapstrusler og beskriver hvor skremmende det er å være under angrep fra sosiale medier.

– Vi har ikke engang en kjeller, sier han.

LES OGSÅ: I 1872 bestemte Victoria Woodhull seg: Hun ville bli president i USA.

Spinnvilt

En barneprostitusjonsring, drevet av toppolitikere i det demokratiske partiet, deriblant Clinton. E-poster og instagrambilder med kodede meldinger og referanser. Det er lett å avfeie dette som syke, spinnville påstander, som åpenbart er tull.

Men dersom konspirasjonsteorier blir et politisk våpen, virkemiddel eller verktøy, er det grunn til å være oppmerksom. At slike teorier videreformidles av topp-politikere, er svært problematisk – og skremmende. For eksempel tvitret Michael Flynn tidlig i ­november at Hillary Clinton sine frigitte e-poster inneholdt bevis for at det har foregått sex-overgrep mot barn. Flynn er Donald Trumps nyvalgte, nasjonale sikkerhetsrådgiver, og ingen hvem som helst. (Vil du lese mer detaljert om hvordan pizzagate utviklet seg, se her)

I tillegg var Flynns sønn farens stabssjef, før han søndag kveld tvitret: «Inntil #Pizzagate er ­bevist å være uriktig, er det en sak». Han fikk sparken.

De fortsatte å holde liv i ­anklagene, selv om de er avvist av politi og faktasjekkere. Konspirasjonsteoriene har ført til at folk har blitt truet på livet, og at en mann har gått bevæpnet inn i en restaurant.

Bestevenner

Konspirasjonsteorier og internett er som skapt for hverandre, uttalte professor Øystein Sørensen for noen år ­siden. Det er ikke mindre riktig i 2016. Rare, bisarre, usannsynlige historier har alltid eksistert, men tidligere fikk ikke folk flest høre om dem. Nå kan alle teorier og meninger nås på nettet.

Det betyr naturlig nok at sjansen øker for at noen faktisk gjør noe konkret, som 28-årige­ Edgar M Welch som troppet opp for å redde­ barna­. Til New Times ­beskriver han seg selv som apolitisk, skeptisk til mediene og at han har blitt mer religiøs de siste årene.

Professor Asbjørn Dyrendal er ekspert på konspirasjons­teorier, mener råtten informasjon som sirkulerer i råtne kretser, er en ting, men å gjøre noe ansikt til ansikt, er noe helt annet, sier han. Det skjer sjelden, men sjansen er der.

Han understreker at ved å rive ned tillitten til institusjoner som mediene, blir veien åpnere for at annen type informasjon får innpass som sannhet.

LES OGSÅ: – USAs kristne mer polarisert enn noen gang

Donald Trump har kalt mediene for uærlig og korrupt og journalister for skurker. Under valgkampmøtene snudde tilhørerne seg og buet mot pressebenken hver gang han nevnte «the crooked media». Noen viste fingeren.

Tilliten til mediene er lav, og USAs neste president gjør ikke akkurat noe for å bedre det inntrykket. De som ikke stoler på hva som fortelles og skrives i etablerte medier, orienterer seg andre steder. For eksempel fra nettstedet infowars, som drives av Alex Jones, som peprer amerikansk offentlighet med konspirasjonsteorier.

Torsdag karakteriserte Hillary Clinton falske nyheter som en trussel: – En epidemi av ondsinnet falske nyheter og propaganda utgjør en trussel mot amerikanske borgere, sa hun i en tale.

SE VIDEO: Jeg ber hver dag om at Trump skal vinne

Tillitskrise

Mangelen på tillit til mediene var gjennomgående under den amerikanske valgkampen, spesielt blant Trump-tilhengerne. Aviser og tv-stasjoner fortalte ikke sannheten, derfor måtte de gå andre steder for å få svar.

Edgar M. Welch hadde nylig fått installert internett hjemme hos seg selv. Da fikk han mulighet til virkelig å gå inn i saken. Han fortalte til New York Times at en artikkel om den angivelige barneprostitusjonsringen ledet til en ny. Og en til. Og enda en til.

Da er det ikke lett å finne faktafeil og avfeie påstander som ikke stemmer, særlig når man har gjort seg opp en mening på forhånd.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter