Nyheter

Kamp om asylpolitikk

Det er ingen selvfølge at Mette Frederiksen (S) vil fortsette den samme harde asyl- og innvandringslinjen som avtroppende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Lederen for Socialedemokratene var seierssikker da hun ankom parlamentet Christiansborg, også omtalt som «Borgen», onsdag kveld. Til tross for hennes eget parti hadde gått tilbake med 0,4 prosentpoeng, kunne Frederiksen slå fast at hun hadde en rød vind i ryggen. Mens den borgelige blokken fikk 75 representanter, fikk Frederiksens koalisjon hele 91 representanter.

Frederiksen er mest kjent i Norge for å ha flyttet partiet sitt, Socialdemokratiet, et godt stykke til høyre i innvandringspolitikken. Tallene viser at hun har flyttet en rekke velgere fra det innvandringskritiske Dansk Folkeparti over midtstreken.

I valgkampen har Mette Frederiksen blant annet tatt til orde for en omlegging av hele asylsystemet. Hun vil ha en stopp i asylinnvandringen til Danmark, og opprette mottakssenter utenfor Europa. Riktignok vil hun åpne for et moderat mottak av kvoteflyktninger, men hun vil sette et tak på antall «ikke-vestlige innvandrere» som får komme til Danmark.

LES MER: Jonas Gahr Støre vil nok se mer til danske enn til svenske sosialdemokrater før neste valg

Vil kjøre slalåm

For å få til dette ønsker hun å etablere en sosialdemokratisk mindretallsregjering, slik at hun kan samarbeid med høyresiden om en stram innvandring, samtidig som hun kan samarbeide med venstresiden i sosialpolitikken, arbeidslivspolitikken og klimapolitikken.

Dermed tar mange det for gitt at Mette Frederiksen vil kunne videreføre en asylpolitikk som er blant Europas strengeste.

Innvandringsliberale

Det som er lett å overse er at Social­demokratiet er omringet av flere­ innvandringsliberale partier i den røde koalisjonen, som har sikret henne seier.

Ikke minst gjelder det Radikale Venstre, norske Venstres søsterparti. De har kritisert Frederiksens innvandringslinje gjennom valgkampen. Partiet ønsker et tettere EU-samarbeid om felles flyktningpolitikk, og de vil blant annet øke pengestøtten til flyktninger i Danmark. Enhetslisten og Grønt alternativ er også mer liberal i innvandringspolitikk, og SVs danske søsterparti, Sosialistisk Folkeparti (SF), er bare delvis enig med Frederiksen.

Men det er ikke gitt at disse partiene vil være stemmekveg, mens hun samtidig henter støtte fra høyresiden for en stram innvadringspolitikk. Flere danske kommentatorer legger vekt på at særlig Radikale Venstre kan komme til å stille svært tøffe krav også på innvandringsfeltet, for at Frederiksen skal få deres støtte. Blant annet når det gjelder pengestøtte til de som allerede er kommet til Danmark.

LES MER: Kristendemokraterne ble valgtaper - men får millionstøtte til partikassen

Vekst for de små

Det som kan styrke hypotesen om at de mindre partiene ikke vil akseptere at Frederiksen kjører slalåm mellom høyrepartier og venstresiden, er det faktum at de små partiene til sammen er styrket. Ikke minst er Radikale Venstres oppslutning bortimot fordoblet.

Samtidig raste oppslutningen til det innvandringskritiske Dansk Folkeparti (DF) fra 21,1 prosent til 8,7 prosent. Selv om mange mener Frederiksen vant valget fordi hun rappet saker fra DF, så har ikke Socialdemokratiet selv vokst, og Frederiksen er helt avhengig av Radikale Venstre.

Tøffe forhandlinger

Riktignok ligger hele det politiske danske landskapet betydelig til høyre for det norske i nettopp innvandringspolitikken. Men det er ikke utenkelig at Mette Frederiksen må gi innrømmelser i forhandlinger i nettopp innvandringspolitikken. I Danmark er det sågår noen som mener hun har gått svært hardt ut for å ha slingringsmonn i forhandlinger med nettopp de mindre partiene på rød side.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter