Klima

Ideologisk tale

SVs Audun Lysbakkens tale var blant de mest ideologiske på et SV-landsmøte på lenge.

(GARDERMOEN): For dem som ikke hørte på talen til SV-leder Audun Lysbakken, bør det ikke være noen tvil: Talen var tydelig og spisset ideologisk, og bærer bud om et SV som vil kjøre et tøffere og tydeligere budskap om demokratisk sosialisme frem mot valget.

Gjenkjennelig SV

Talen hadde tydelig brodd mot blå politikk og den borgelige regjeringen. Lysbakken sa et høylydt nei til velferdsprofitt, nei til løsarbeidersamfunnet, nei til lønningsdumping og nei til høye direktørlønninger. Slik sa Lysbakken det selv: «Vi slites fra hverandre når forskjellene øker. Når det settes nye rekorder i antall milliardærer. (...) Når lønnsforskjellene øker. Når det blir flere fattige.»

Han hyllet den norske sosialismen som han mener har skapt et samfunn med små forskjeller. Kombinert med en tydelig marsjordre i klimasaken viste talen et svært gjenkjennelig SV. På mange måter kan talen oppleves som om SV nå er på vei tilbake til partiets røtter.

Kanskje er Lysbakkens ideologiske tale et resultat av at Norge de siste årene har hatt en mer mørkeblå regjering enn noen gang tidligere, med tyngdepunktet i Høyre og Frp. Dette kan også handle om at de røde partiene har vekst flere steder. Mens høyrepopulismen har vokst seg stor de siste årene, så aner vi en slags stillstand i denne trenden flere steder i Norden. Kanskje de røde partiene nå aner bølgen er over, og at deres partier nå vokser.

LES OGSÅ: Rødt rapper stadig flere SV-velgere

Green new deal

Et av temaene det er verdt å legge merke til i Lysbakkens tale, er det han omtaler som «Grean New Deal». Dette kommer vil til å høre mer om i valgkampen. Dette er SVs plan for å knytte sammen sine to kampsaker: Klimakamp og rettferdig fordeling, uten at den ene skygger over den andre.

Dette var et tydelig trekk ved Lysbakkens tale. Sagt med hans egne ord: «Hvis ikke skiftet vi skal gjennom bygges på små forskjeller og sterke fellesskap, blir det gule vester i stedet for grønn forandring».

SV og Greta Thunberg

For å sette SVs klimakamp inn i en større sammenheng spøkte Lysbakken med at han var blitt «starstruck» da svenske Greta Thunberg likte medlingen hans på sosiale medier. Hun er kjent for å ha startet skolestreikene mot klima.

Med dette knyttet SV-lederen seg selv og partiet sitt til det store klimaopprøret og de skolestreikende ungdommene. Samtidig tegnet han bilde av en avgrunn mellom regjeringspartiene og ungdommens klimaengasjement. Han siterte Jan Tore Sanner, som skal ha sagt at «streik er en dårlig løsning» og ba skolen heller om å diskutere med elevene i samfunnsfagstimene.

LES OGSÅ: Dette var Høybråtens tunge høst

Venstre og klima

Han plasserte også regjeringspartiet Venstre på den andre siden av denne klima-avgrunnen.. Det gjorde han blant annet ved å vise til miljøvernminister Ola Elvestuens uttalelser: «Vi inviterer gjerne elevene til et møte, sa klimaminister Ola Elvestuen. Samme dag som regjeringen hans utlyste 90 nye letelisenser til oljedirektørene»

Dette budskapet ble sydd sammen med en feiring av hvordan SV nå vokser – både på målinger og med nesten 2400 nye medlemmer siden nyttår.

LES OGSÅ: Holder SV koken, blir valgnatten en feststund

Sosialisme i USA

Alt dette falt i god jord på landsmøtet, som åpenbart er i form foran en valgkamp der pilene går i riktig retning for partiet. Trolig er det ikke siste gangen vi får høre det som sikkert vil bli et mantra gjennom SVs valgkamp: «SV har alltid stått for sosialisme på norsk». Slik ønsker Lysbakken å slippe unna dem som trekker frem negative eksempler på sosialismen.

Lysbakkens trumfkort er at sosialismen er blitt moderne selv i mange kretser i USA. Trolig er det en bedre reklame enn gamle sosialistregimer.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima